Bojana Matek s nama je podijelila recept za galettu s borovnicama koja je gotova za tren, a super je ideja za uskrsni stol.
liži nam se Uskrs pa sve više razmišljamo o tome što će se naći na uskrsnom stolu. Ako je na rasporedu desert i volite borovnice u kolačima, oduševit će vas recept za galettu od borovnica Bojane Matek s Instagram-profila @boky26 kojeg smo rado isprobali, a bit će prava zvijezda blagdansog stola. Osim što je ukusna, velika prednost galette je i ta što je gotova za tren, a s pripremom neće imati problema ni potpuni amateri. Bojanin recept prenosimo u nastavku:
Sastojci za tijesto
- 1 i 1/4 šalice brašna (šalica od 380 ml)
- 125 gr hladnog maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 - 70 ml hladne vode
- 500 g borovnica
- 3 žlice gustina
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice šećera
- 1 žlica meda
- 1 žličica ribane korice limuna
- sok polovice limuna
- 1 jaje
- 1 žlica svjetlosmeđeg šećera za posipanje
Priprema
U posudu stavite brašno, šećer, sol i dodajte jako hladan maslac narezan na kockice. Umiješajte maslac prstima dok se ne stvore mrvice. Pomalo dodajte vodu i umijesite tijesto. Ovisno o veličini šalice koju koristite, možda će trebati dodati još malo više vode od navedenog.
Oblikujte kuglu, spljoštite ju u disk i umotajte u plastičnu foliju. Pustite tijesto da odmori u hladnjaku od 30 minuta do sat vremena.
U međuvremenu stavite borovnice u zdjelu. Pomiješajte ih sa šećerom, medom, vanilin šećerom i gustinom. Dodajte koricu i limunov sok. Ostavite ih u hladnjaku da se mariniraju.
Tijesto tanko razvaljajte. Posložite na njega marinirane borovnice ostavljajući rub od 3-4 cm koji ćete preklopiti preko voća.
Razmutite jaje vilicom, premažite tijesto kistićem, pospite kristal šećerom i pecite oko 20-25 min u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobije zlatno smeđu boju.