Stavite vodu da zavrije kako biste skuhali tjesteninu, rižu, krumpire... A onda odlučite oprati suđe, narezati ostatak namirnica za ručak i zaboravite na vodu - ona iskipi! Na kraju sami sebi napravite dodatni posao, pa morate, osim pripreme jela i oprati štednjak.
Tu situaciju možete vrlo lako spriječiti jednim jednostavnim trikom za koji ste sigurno čuli - stavite drvenu kuhaču preko lonca, prenosi Food Hacks. Ovaj trik djeluje na dva načina.
Prvo, suha drvena kuhača destabilizira mjehuriće kada dođu u kontakt s njezinom vodoodbojnom površinom, pa se kipuća voda povlači.
Drugo, mjehurići i pjena stvoreni od kipuće vode pune se parom. Ako dođu u dodir s nečim čija je temperatura ispod 100 °C, para će se kondenzirati, odnosno promijeniti natrag u tekućinu. Iako je ovaj trik odličan, ima i nekih nedostataka.
Kada se kuhača nakon nekog vremena zagrije, voda će se podići bez obzira na nju.
Također, nije dobro koristiti metalnu žlicu jer nema nikakvo djelovanje, baš suprotno - mnogo brže provodi toplinu. Imajte na umu da, ako uvijek koristite istu drvenu kuhaču, ona će se iskriviti od vlage.