Voljeli ih ili mrzili, zobene pahuljice se naširoko smatraju zdravim izborom za doručak. Ali, treba li svaku pripremu zobene kaše smatrati dobrom za vas? Kao i kod mnogih namirnica, 'zdravo' znači različite stvari za različite ljude. Stoga su iz Yahoo-a otišli do Nicole Sohayegh, registrirane dijetetičarke i nutricionistice u New York City Nutritionu, da im kaže sve što trebamo znati o zobenoj kaši i njenom ključnom sastojku - zobi.
Zob dolazi od sjemena zobene trave. Postoji nekoliko različitih vrsta zobi, a sve ovisi o načinu obrade zrna. 'Obično želimo koristiti najmanje obrađen oblik zrna, koji bi bio čelično rezan, staromodan i instant, tim redoslijedom', rekla je Sohayegh. Iako je dodala da sve zobi imaju sličan sastav hranjivih tvari, brze zobi imaju aditive koji omogućuju brže kuhanje. Gusta čelično rezana zob se probavlja dulje od staromodne zobi, što znači da ćete dulje ostati siti.
Zobene pahuljice su cjelovite žitarice s nekoliko hranjivih tvari, beta-glukanskih vlakana i otpornog škroba, od kojih svaki ima svoje zdravstvene prednosti. 'Što se tiče mikronutrijenata, zobena kaša je bogata ne-hem željezom, što je čini korisnim izborom za vegane i vegetarijance, kao i drugim esencijalnim nutrijentima kao što su magnezij, kalcij i mangan', rekla je Sohayegh.
Također ćete pronaći beta-glukanska vlakna, za koja je Sohayegh rekla da mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola, a time i zdravlja srca. Vlakna također mogu spriječiti nagli porast šećera u krvi i inzulina. Zobena kaša također može imati koristi za zdravlje crijeva. 'Otporni škrobovi su vrsta prebiotika koji hrane mikrobiom u našem debelom crijevu što dovodi do dobro uravnotežene crijevne flore', rekla je Sohayegh.
Unatoč brojnim zdravstvenim dobrobitima zobene kaše, Sohayegh kaže da 'prehrana koja je bogata ugljikohidratima nepovoljno utječe na šećer u krvi i trigliceride, kao i na zdravlje jetre'. No, napominje da iako je zobena kaša bogata ugljikohidratima, zob koja je minimalno prerađena može se dodati dijabetičkoj prehrani. Za one koji boluju od dijabetesa, Sohayegh preporučuje zobene pahuljice s jajima ili grčkim jogurtom kako bi povećali količinu proteina i usporili probavu i povećanje šećera u krvi.
Osim bilo kakvih specifičnih medicinskih ili alergijskih problema koji bi vas mogli natjerati da ograničite unos zobene kaše, hoće li se zobena kaša smatrati 'zdravom' prilično je individualno i ovisi o načinu pripreme. Na primjer, paket instant zobene kaše ima oko 12 grama dodanog šećera. Ali, ako sami pripremate vlastitu zobenu kašu možete kontrolirate sav šećer.
Sohayegh preporučuje ostaviti zob da odstoji preko noći. 'Kuhanje i hlađenje zobi sadrži visoku razinu otpornog škroba, što ga čini izborom za doručak koji je pogodan za crijeva', dodaje, 'Posipajte je chia sjemenkama ili sjemenkama bundeve, kao i bobičastim voćem za jačanje antioksidansa, i imate prekrasan nutritivno uravnotežen obrok za početak dana'.