Ovih blagdana ukućane i goste razveselite mirisnim i jako ukusnim suhim kolačićima za koje vam donosimo detaljne recepte. Jako su jednostavni za pripremu, a itekako ukusni pa se s njima ovih dana mogu poigrati i oni koji inače nisu vični kulinarskim čarolijama, donosi Tportal.hr.
Baci di dama (damini poljupci)
Potrebni sastojci:
140 g lješnjaka, tostiranih
140 g brašna
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
prstohvat soli
55 g tamne čokolade
Priprema
Tostirane lješnjake sameljite dok ne dobijete teksturu nalik onoj od palente.
Mljevene lješnjake dodajte prosijano brašno, maslac narezan na kockice, šećer i sol te sve rukama dobro izmiješajte. Smjesa bi trebala bit glatka i kompaktna, a ako nije, još je malo izmijesite.
Dobivenu smjesu podijelite na tri, četiri jednaka dijela i od svakog napravite valjke debljine dva centimetra. Pazite da budu glatke i da se ne pojavljuju pukotine u smjesi.
Dobivene valjke ohladite dva do tri sata u hladnjaku zamotane u prozirnu foliju ili, ako želite ubrzati proces, ubacite ih u zamrzivač na 20 - 30 minuta.
Pećnicu zagrijete na 160ºC i na lim stavite papir za pečenje.
Svaki valjak narežite na jednake komade debljine od oko centimetra te ih među dlanovima modelirajte u kuglicu.
Dobivene kuglice slažite na papir za pečenje i pecite 10 do 15 minuta, ovisno o jačini pećnice ili dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.
U zdjeli na pari rastopite čokoladu i kad se malo ohladi, kad je još mlaka, na jedan keks stavite malo čokolade i poklopite drugom polovicom kolačića.
Kad ste ih sve spojili, ostavite ih da se čokolade stvrdne i nakon toga uživajte u nevodljivom okusu lješnjak i čokolade.
Poljupci od kokosa
Potrebni sastojci:
200 g kokosova brašna
65 g brašna
4 žumanjka
150 g šećera
1 mahuna vanilije
40 g maslaca omekšalog
prstohvat soli
100 g čokolade za kuhanje za ukrašavanje
po želji u recept možete dodati komadiće lješnjaka, badema ili pistacija
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim stavite papir za pečenje.
Izmiješajte suhe sastojke: kokosovo brašno, obično brašno i sol. U zdjeli dobro izmiješajte žumanjke i šećer te im dodajte sastruganu mahunu vanilije i omekšali maslac. U smjesu umiješajte suhe sastojke te sve dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju ćete podijeliti u dvadesetak kuglica.
Kuglice stavite na papir za pečenje i pecite 20-ak minuta ili dok ne poprime zlatnožutu boju.
Na kraju ih ukrasite rastopljenom čokoladom koju ste prethodno otopili u mikrovalnoj pećnici ili na pari.