Glavnu ulogu u ovom desertu za kojega nije potrebno paliti pećnicu ima dunja, voćka koja govori jesen kao niti jedna druga. Tako je i nastala jednostavna torta, savršenog okusa od oraha, keksa i začinjenih dunja čiji recept je dala blogerica Doris Valković.
Sastojci
ZA PODLOGU:
1 šalica oraha
2 šalice keksa po želji
8 žlica veganskog „maslaca“ (1 šalica kockica ili ½ šalice otopljenog)
ZA DUNJE:
2 veće dunje
1 žlica soka limuna
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica veganskog „maslaca“
1 žličica Vegeta Maestro cimeta
½ žličice agar agara u prahu
ZA KREMU OD VANILIJE
500 ml sojinog mlijeka
3 žlice nerafiniranog šećera šećerne trske (može i bijeli)
250 ml kreme za kuhanje od soje
2 Pudinga okus vanilija
Za mjerenje sastojaka koristite šalicu od 250 ml.
Priprema
1. U multipraktiku/sjeckalici sameljite orahe i kekse. Dodajte otopljeni maslac te miksajte dok se ne sjedini. Stavite smjesu u pripremljeni (obložen papirom za pečenje) kalup Ø 20 cm i ravnomjerno utisnite da dobijete podlogu. Stavite u hladnjak, prenosi Coolinarika.
2. Dunje ogulite, uklonite sredinu te narežite na tanke kockice/komadiće.
3. U dubljoj tavi otopite maslac te dodajte dunje i kratko popržite. Ulijte vodu da pokrije dunje (otprilike ½ - 1 šalicu), šećer, sok limuna i cimet. Pomiješajte i pustite da se kuha na laganoj vatri dok dunje ne omekšaju. Ako bude potrebno, dodajte još vode.
4. Kada su dunje omekšale, dodajte agar agar i miješajte dok ne zakuha. Prebacite dobivenu smjesu u duboki tanjur i pustiti da se ohladi. Kada se malo ohladilo stavite na pripremljenu podlogu, poravnajte i stavite u hladnjak. U posudu ulijte sojino mlijeko, dodajte šećer te pustite da se zagrije i šećer otopi (ne smije se kuhati).
5. U manjoj posudi pomiješajte kremu za kuhanje i puding od vanilije te dodajte zagrijanom mlijeku uz neprestano miješanje sve dok se puding skroz ne zgusne.
6. Puding možete dodavati u kalup jednu po jednu žlicu ili uz pomoć dresir vrećice s velikim otvorom. Prije dodavanja pustite da se malo ohladi pokriven folijom.
7. Pažljivo rasporedite smjesu i poravnajte te posipajte smrvljenim keksima. Stavite u hladnjak na minimalno tri sata da se stisne.
Savjet
Umjesto sojinog mlijeka možete koristiti i neko drugo izuzev zobenog, jer krema napravljena sa zobenim mlijekom neće bit dovoljno čvrsta