dva do četiri jaja tjedno

Jeste li znali da su jaja odlična za vaš vid? Evo koliko biste ih trebali pojesti tjedno!

jaja
shutterstock
08.08.2023.
u 10:46

Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu u zdravlju očiju.

Jaja su ukusna, ali polarizirajuća namirnica za doručak. Imaju kontroverznu i proturječnu povijest u vezi sa zdravljem srca. Ipak, ona su krcati proteinima, koji su neophodni za snagu mišića i sitost. A, ona također održavaju vaše vid dobrim. Prema studiji iz 2020. provedenoj na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i starijih, umjerena konzumacija jaja, odnosno dva do četiri jaja tjedno, značajno je smanjila rizik od razvoja kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem (AMD). AMD je bolest oka koja uzrokuje zamagljen vid, prenosi Yahoo.

'Kad jedemo neku hranu, lako je biti svjestan kako ona izravno utječe na nas u odnosu na osjećaj sitosti u naspram osjećaja gladi', kaže Nicole Roach, registrirana dijetetičarka u bolnici Northwell Lenox Hill, 'Često je također očito kako naša prehrana utječe na našu težinu. Međutim, hrana i prehrana također utječu na razne druge tjelesne sustave i na funkcioniranje drugih organa'.

Još jedna stručnjakinja se slaže - funkcije našeg tijela ne rade u vakuumu, a hrana je bitan alat. 'Hrana je moćna i može pomoći u održavanju svih sustava u našem tijelu',  Roxana Ehsani, registrirana nutricionistica, 'Prehrana igra ulogu u mnogim sustavima unutar našeg tijela, uključujući i naš vid'. Međutim, nije dokazano da svaka hrana pomaže u zaštiti od očnih bolesti. Zašto su jaja tako dobra za vid? Stručnjaci su podijelili svoje stavove.

Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu u zdravlju očiju. 'Lutein i zeaksantin smanjuju šanse za dobivanje očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su makularna degeneracija ili katarakta', kaže Julia Zumpano, registrirana dijetetičarka iz Centra za prehranu klinike Cleveland, 'Ove hranjive tvari pomažu neutralizirati oksidacijska oštećenja i pomažu filtrirati visokoenergetsko plavo svjetlo'.

Osim toga, jaja sadrže i druge vitalne hranjive tvari za oči, uključujući:

Cink: Cink je ključan za zdravlje mrežnice. 'Cink pomaže pretvoriti svjetlost u signale koji se šalju mozgu na tumačenje, omogućujući nam da jasno vidimo u uvjetima slabog osvjetljenja kao što je noć', kaže Kelsey Costa, registrirana dijetetičarka i stručnjakinja za istraživanje zdravlja u Nacionalnoj koaliciji za zdravstvenu skrb (NCHC), 'To je zato što cink povećava osjetljivost na svjetlost pomažući fotoreceptorskim stanicama, ili štapićima i čunjićima, da pretvore svjetlost u električne signale'. Kada tijelo ima dovoljno cinka, štapići i čunjići lakše otkrivaju slabe razine svjetlosti. Kao rezultat toga, bolje vidimo u mračnim ili slabo osvijetljenim okruženjima.

Vitamin A: Kelsey napominje da vitamin A pomaže u očuvanju strukturalnog integriteta rožnice. Rožnica je odgovorna za povlačenje svjetlosti, omogućujući očima da jasno vide slike. 'Njegova debljina mora ostati konstantna kako bi se spriječio gubitak vida', objašnjava ona, 'Vitamin A pomaže u održavanju ovog integriteta potičući umrežavanje kolagena i hidrataciju rožnice, osiguravajući da njezine kvalitete refrakcije ostanu netaknute'.

Kolin: Kalsey kaže da je hranjivi sastojak kolin važan za formiranje očne membrane osjetljive na svjetlost koja omogućuje jasan vid. 'Osim toga, ovaj esencijalni nutrijent i njegovi metaboliti služe višestrukim funkcijama kroz vizualni put, osiguravajući besprijekoran prijenos i obradu vizualnih informacija', dodaje.

Što se tiče dobrobiti vida, studija iz 2020. pokazala je da dva do četiri obroka jaja tjedno mogu smanjiti šanse osobe za razvoj AMD-a. Međutim, dijetetičari kažu da ljudi mogu konzumirati više jaja dnevno. Ehsani predlaže jedan žumanjak i dva bjelanjka dnevno za većinu zdravih odraslih osoba, navodeći preporuke American Heart Association. Ona kaže da starije odrasle osobe mogu pojesti dva dnevno. 'Sposobnost apsorpcije proteina opada s godinama, pa nam ih treba više', kaže Ehsani.

Ljudima s visokim kolesterolom često se govori da se potpuno klone jaja - Zumpano kaže da je to nepotrebno. Međutim, umjerenost je ključna. 'Oni s visokim kolesterolom trebali bi ograničiti unos žumanjaka na četiri do šest tjedno, ovisno o vrijednosti kolesterola u krvi, srčanoj povijesti i drugim čimbenicima rizika', kaže Zumpano, 'Bjelanjci su neograničeni'.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije