Ako ste ljubitelj kave i volite isprobavati nove stvari, danas se poigrajte s kavom…
Ne radi se u ovom slučaju o dodavanju bez kofeinske kave u vodu, već o tome kako ju napraviti od nule. Danas neka vaša kuhinja postane mali laboratorij. Kako biste ovo napravili, morate imati zelena zrna kava, a ovako izgleda cijeli postupak. Osim toga, potrebna vam je tava i mužar, ako nemate profesionalnu opremu, piše Ordinacija.hr.
Namakanje
Zelena zrna kave stavite u veliku posudu puno vrele vode koja mora pokrivati sva zrna.
Nakon nekoliko minuta ju iscijedite i ponovite cijeli postupak. Što više ponavljate postupak to ćete se više kofeina riješiti iz kave. Na žalost nešto morate žrtvovati u ovom procesu, a to je kvaliteta kave.
Prženje
Ovaj dio oduzima najviše vremena i energije jer se zrna moraju ispržiti do savršenstva. Možete koristiti običnu tavu za ovaj proces. Lako je znati jesu li zrna gotova – moraju biti smeđa ili crna, a kućom će se širiti neodoljiv miris kave.
Mljevenje
Ovo bi mogao biti zahtjevan dio posla ako nemate aparat za tu svrhu. No nije nemoguće jer možete koristiti mužar kako biste potpuno usitnili kavu.
Sad kada ste sve napravili, pripremite ukusan napitak od kave i bundeve!
Pripremite kavu od bundeve
- 120 ml jake kave ili jedan espresso (može i bez kofeinska kava koju ste upravo pripremili)
- 170 ml mlijeka po izboru (kravlje, kokosovo, bademovo...)
- 3 žlice pirea od bundeve
- 1 žlica javorovog sirupa
- malo stevije
- malo začina s okusom bundeve (cimet, đumbir, klinčić, muškatni oraščić, kardamom)
- malo ekstrakta od vanilije
Priprema:
Pripremite kavu kao i inače, stavite u čašu od blendera i dodajte pire od bundeve, začine, ekstrakt od vanilije i javorov sirup. Pomiješajte sve u blenderu. Sa strane, u 170 mlijeka po izboru dodajte steviju i ugrijte na laganoj vatri, miješajući što više kako biste dobili pjenu od mlijeka. Ako vam ne uspije ručno, koristite mikser. Odvojite pjenu i stavite u šalicu na vrh kave s okusom bundeve. Po želji, kavu možete još pošećeriti ili začiniti.