Tko god je posadio začinsko bilje, sigurno je poželio imati prirodnu ljekarnu ili uvijek spremne začine za dodavanje u jelo nadohvat ruke.
Ako ste ga i vi posadili, a ne možete ga koristiti zbog njegove arome tim tempom kojim sazrijeva, vjerojatno se pitate što ćete sa svim tim biljem!
Prije nego li zaključite kako je vrijeme začinskog bilja završilo s prvim jesenskim mrazom, postoji više metoda očuvanja začina.
Na taj ćete način uvijek imati spremno bilje u kuhinji.
Sušenje začinskog bilja
Osim što se mogu koristiti u svježoj varijanti, začini su vrlo korisni u kuhinji u sušenom obliku.
Jednostavno se mogu osušiti i takvi će potrajati više mjeseci, stoga je ova metoda konzerviranja korisna ako imate bogat začinski vrt i ne stignete konzumirati sve biljke dok su svježe.
Najbitnije je odlučiti koju metodu sušenja želite koristiti za koju vrstu: Sušenje na zraku ili u pećnici.
Smrzavanje
Kalup za led idealan je za očuvanje začinskog bilja.
Jednostavno ubacite usitnjene začine u kalup s vodom i zamrznite. Prilikom kuhanja samo ubacite koju kockicu u jelo.
Začinsko bilje također možete usitniti i zamrznuti u namjenskim vrećicama. Kada ga želite iskoristiti, otrgnite komadić.
Čuvanje u ulju
Umjesto vode, možete koristiti i ulje kako biste zamrznuli začinsko bilje.
Neka ono bude kvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ćete uliti u kalup za led te u njega uroniti usitnjene začine.
Ova je metoda izvrsna ako preferirate slana jela u koja ne želite dodavati previše vode.
Čuvanje u soli
Sol će poprimiti okus i miris začinskog bilja.
U steriliziranu staklenku prvo stavite debeli sloj krupne soli, posipajte začinskim biljem, koje opet zatrpajte slojem soli i tako naizmjence dok ne završite s debljim slojem soli, piše Living.