Budući da se grožđe nalazi visoko na ljestvici voća koje zadržava visoku razinu pesticida, kad god ste u mogućnosti birajte organski uzgojeno.
Piletina sa slatkim bobicama
Sastojci:
maslinovo ulje
pile od 1,5 kg, raskomadano ili pileći zabatci...
4 glavice ljubičastog luka
4 mrkve
2 češnja češnjaka
½ vezice svježeg ružmarina
1 žlica glatkog brašna
300 ml bijelog vina
200 ml pilećeg temeljca
600 g krumpira
2 šake crvenog grožđa, može i kombinacija crvenog i zelenog
nekoliko grančica svježeg začinskog bilja po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pile raskomadajte na osam dijelova. Zagrijte izdašnu količinu ulja u većoj posudi na srednje jakoj vatri. Začinite piletinu, bacite je na zagrijano ulje i pržite dok ne porumeni. Odložite na tanjur. Luk ogulite i narežite na kolutiće, mrkvu nasjeckajte, zatim ogulite i sitno nasjeckajte češnjak. Dodajte povrće u tavu i lagano pirjajte oko 15 minuta na srednje niskoj vatri, ili dok ne postane mekano i ljepljivo, ali ne dobije boju. Vratite piletinu na vatru, a zatim nasjeckajte ružmarin i pomiješajte ga s brašnom pa dodajte povrću i mesu. Pojačajte vatru na srednje jaku i ostavite nekoliko minuta da sve dobije lijepu boju. Ulijte vino i pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da se količina reducira na pola. Dodajte krumpir narezan na malo veće kockice, zalijte temeljcem i ponovo prokuhajte. Prebacite sve u kalup za pečenje, dodajte začinsko bilje i pecite u pećnici 30 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša, a piletina se počne odvajati od kosti. Grožđe ubacite u manju posudu za pečenje, pokapajte s malo ulja i pecite ga u pećnici zadnjih 20 minuta, odnosno dok se ne karamelizira. Kad je gotovo, umiješajte ga u piletinu, sve još kratko zapecite i poslužite.