Kardinalna greška koju svi rade s lubenicom: Evo zašto je nikada ne bi trebali stavljati u hladnjak

03.07.2024.
u 19:39

Sljedeći put kad kupite lubenicu, sjetite se ovih savjeta kako biste uživali u njenom punom okusu i zdravstvenim prednostima

Lubenica je neizostavan dio ljeta, osvježava nas tijekom vrućih dana i pruža mnoge zdravstvene beneficije. Bogata likopenom, antioksidansom koji štiti zdravlje srca, i vlaknima koja smanjuju razinu lošeg kolesterola, lubenica je omiljena poslastica. Međutim, mnogi griješe prilikom njenog skladištenja.

Lubenicu treba čuvati na sobnoj temperaturi kako bi se očuvala njezina svježina i kvaliteta okusa, piše američki časopis Real Simple, jer će ih u frižideru s vremenom izgubiti. Ako je potrebno, možete je nakratko staviti u hladnjak prije konzumacije kako biste je rashladili. Nakon određenog vremena, kada više nije prikladno držati je na sobnoj temperaturi, preporuča se rezanje lubenice na manje komade i pohrana u zamrzivač u posudama s poklopcem.

Savjeti za odabir one prave

Prilikom kupnje lubenice, korisno je slijediti nekoliko savjeta kako biste odabrali najslađu:

Težina: Podignite lubenicu. Zrela lubenica sadrži oko 92% vode i 6% šećera, što je čini prilično teškom za svoju veličinu.

Boja: Obratite pažnju na donji dio lubenice. Trebao bi biti žućkast, što je znak da je lubenica sazrijevala na suncu. Ako je blijed ili neodređene boje, lubenica je prerano ubrana.

Zvuk: Kucnite po lubenici. Zrela lubenica zvuči više kao tenor nego kao bas.

Izgled: Savršena, zrela lubenica je tamno zelena i mat. Sjajna kora često znači da je manje slatka.

Ako kupujete već narezane lubenice, potražite one s tamnocrvenim mesom i što više smeđih, a što manje bijelih sjemenki. Ako je meso zrnato i odvaja se od sjemenki, to znači da se lubenica već suši.

Trik za slatkoću

Ako se dogodi da je lubenica koju ste kupili gorka i bezukusna, rješenje je jednostavno - dodajte malo soli. Prema stručnjaku za poboljšanje okusa hrane Bobu Staki, sol učinkovito smanjuje gorčinu i pojačava slatkoću.

"Lubenica ima tri elementa okusa: slatki, kiseli i gorki; a gorčina može suzbiti slatkoću. Kada pospete malo soli na krišku lubenice, ona oslobađa slatkoću i suzbija gorčinu," objasnila je Staki.

Sljedeći put kad kupite lubenicu, sjetite se ovih savjeta kako biste uživali u njenom punom okusu i zdravstvenim prednostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije