Savana je klasični kolač koji se radi od dvije vrste kora i ima jednu kremu, napravljenu od žumanjaka.
Jaja su ključna u ovom kolaču jer daju kremi poseban okus na kojeg smo navikli u klasičnim kolačima.
“Ništa ga ne može zamijeniti”, komentar je čitateljica na društvenim mrežama, a upravo taj komentar najbolje opisuje ovu poslasticu, prenosi Dnevno.hr.
Kora s makom:
6 bjelanjaka
60 ml hladne vode
8 žlica šećera
8 žlica brašna
5 g praška za pecivo
2 žlice mljevenog maka
Kakao kora:
1 jaje
5 žlica šećera
5 žlica mlijeka
5 žlica ulja
210 g brašna
2 žlica kakaoa
100 g mliječne čokolade
5 g praška za pecivo
Krema:
6 žumanjaka
350 ml mlijeka
2 žlice gustina
150 gr šećera
250 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Umutite bjelanjke sa šećerom u čvrstu pjenu pa dodajte brašno, mak i prašak za pecivo i sve sjedinite. Istresite u obložen veliki pleh od šećnice i stavite da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 15 – 20 minuta.
Za drugu koru pomiješajte jaje, šećer, ulje i mlijeko pa dodajte sitno naribanu mliječnu čokoladu. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i umijesite tijesto.
Razvucite ga na obrnuti pleh u kojem ste pekli prvu koru, izbockajte vilicom pa u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva stavite peći 15 minuta. Obje kore presijecite na pola da se dobiju dvije manje (30 x 20).
Za kremu pomiješati sve sastojke osim margarina pa stavite na laganu vatru i skuhajte uz miješanje. Ostavite da se potpuno ohladi pa dodajte margarin.
Stavite kremu po korama – po četvrtina kreme ide između kora, na vrhu se namaže krema, a preko nje možete staviti šlag ili ribanu čokoladu.