Ovaj jednostavan kolač od šljiva ispast će odlično baš svaki put, a u njemu možete uživati samom, s kuglicom sladoleda od vanilije ili s tučenim vrhnjem, kako već prilika traži, piše Dnevnik.hr. A prilika za ovaj sočni desert može biti i najobičnija jutarnja kava, obiteljski ručak ili – poslijepodne koje ste ukrali samo za sebe.
Količina sastojaka u receptu predviđena je za okrugli kalup promjera 23 centimetra, ali možete je udvostručiti ili utrostručiti, samo pazite da ne zaboravite izliti smjesu – u veći kalup. Naravno, kolač možete ispeći u limu za pečenje pravokutnog oblika, samo smanjite vrijeme pečenja ako je lim širi, odnosno kolač "niži".
Ovaj kolač možete napraviti i s gotovo bilo kojim drugim voćem, ovisno o sezoni. Nećete pogriješiti s kruškama, breskvama, kupinama, borovnicama ili trešnjama. Za pripremu trebat ćete odvojiti 20-ak minuta, a kolač će se peći otprilike 50 minuta.
Sastojci za jednostavan kolač sa šljivama:
- 190 g brašna
- 1 1/2 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/8 čajne žličice mljevenog klinčića
- 1/8 čajne žličice mljevenog đumbira
- 115 g maslaca, sobne temperature
- 80 g šećera
- 1 veliko jaje
- 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 čajne žličice ekstrakta badema
- 120 ml mlijeka
- 1/2 kg šljiva, bez koštica, narezanih na kriške
Priprema jednostavnog kolača sa šljivama:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i namastite kalup za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčiće i sol.
- U drugoj zdjeli ili blenderu pomiješajte maslac i šećer i miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Onda dodajte jaje, ekstrakt vanilije i badema i miješajte dok se sve ne sjedini.
- Dodajte pola mješavine brašna i začina i pola količine mlijeka pa miksajte malom brzinom dok smjesa ne postane sasvim glatka. Dodajte preostalo mlijeko, a zatim preostalo brašno.
- Izlijte smjesu u lim i zagladite površinu.
- Na vrh ukrug posložite šljive, s kožom prema gore.
- Pecite 50 do 70 minuta (točno vrijeme ovisit će o tome koliko je voće sočno), dok kolač ne dobije lijepu boju na vrhu i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Kolač od šljiva poslužite topao ili hladan, sa sladoledom od vanilije ili tučenim vrhnjem.