KORISNI SAVJETI

KOLIKO DUGO ČUVATI MESO U HLADNJAKU I ZAMRZIVAČU: Do kad je svježe, mljeveno i zamrznuto meso sigurno za jelo

13.10.2023.
u 10:46

Čuvanje hrane otvara mnoga pitanja, a posebno kada se radi o mesu, bilo svježem ili zamrznutom. Pokvareno meso je iznimno opasno za jesti, ali nerijetko se događa da zaboravimo što sve imamo u škrinji ili da kupimo previše svježeg mesa, a ne potrošimo ga u određenom roku.

Prema smjernicama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) za sigurnost hrane, postoje dvije vrste bakterija koje se mogu razviti na hrani.

Bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane razvijaju se i rastu kako se hrana kvari. Mijenjaju okus, izgled i miris hrane, ali je puno manja vjerojatnost da ćete se razboljeti kad jedete ovakvu hranu. 

Patogene bakterije posebno su opasne jer uzrokuju bolesti koje se prenose hranom. Brzo rastu u hrani koja je na sobnoj temperaturi i obično se ne mogu otkriti po izgledu, okusu ili mirisu hrane.

Iako ćete pokvareno meso prepoznati čim ga otvorite i osjetite miris, važno je držati se pravila sigurnog skladištenja hrane kad ga donesete doma.

Svježe meso peradi

Svježa perad u hladnjaku izdrži samo dan do dva dana, a u zamrzivaču do godinu dana.

Svinjetina

Ove vrste mesa u hladnjaku mogu stajati do pet dana, a mogu se zamrznuti na razdoblje od četiri do 12 mjeseci. 

Mljeveno meso

Mljeveno meso, poput govedine, junetine, teletine ili svinjetine, može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana, a zamrznuti tri do četiri mjeseca.

Špek i kobasice

Slanina u hladnjaku može stajati do tjedan dana, a kobasica nekoliko dana. Mogu se zamrzavati do mjesec dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije