"Prava divota! Kremasta, lješnjaka u izobilju... Ma savršena!", "Bez premca je", "Ja bih je nazvala 'torta san snova', zaista i izgleda, a i zvuči savršeno", samo su neki od brojnih komentara na tortu Najljepše želje, najpopularniji recept food blogerice Tatjane Popović, koju na Instagramu možete pronaći pod nazivom tanjas.sweet.house.
Pratitelji Tatjane Popović na Instagramu dugo su iščekivali recept za tu predivnu tortu, pa su je vrlo brzo u komentarima zasuli komplimentima nazivajući je, između ostalog, fenomenalnom i fantazijom.
Po originalnom receptu idu dvije file, ja sam filu s pudingom izbacila jer je ljepša bez nje. Nema brašna, koštunjavo voće možete staviti po izboru, bademe, orahe ili lješnjake. Ja je pravim s pečenim sjeckanim lješnjacima, otkrila je Tatjana o svojoj famoznoj torti Najljepše želje.
Želite li i vi napraviti ovu božanstveno kremastu tortu slijedite recept u nastavku.
Torta Najljepše želje – sastojci:
Za kore:
- 5 bjelanjaka
- 125 g šećera
- 125 g pečenih sjeckanih lješnjaka
Za filu:
- 20 žumanjaka
- 250 g šećera
- 375 g maslaca
- 200 g pečenih sjeckanih lješnjaka
Za preljev:
- 200 g mliječne čokolade
- 2 žlice ulja
- 30 g maslaca
Torta Najljepše želje – priprema:
1. Umutite pet bjelanjaka pa postepeno dodajte 125 grama šećera. Kada dobijete čvrstu masu dodajte 125 grama pečenih sjeckanih lješnjaka i promiješajte žlicom.
2. Pleh promjera 28 cm obložite papirom za pečenje. Koru pecite na 190 stupnjeva 15 minuta. Ispecite četiri takve kore.
3. Umutite 20 žumanjaka s 250 grama šećera pa prebacite da se skuhaju na pari. Filu ohladite te posebno umutite 375 grama maslaca. U dobro ohlađenu filu dodajte maslac pa malom brzinom umutite da se sjedini.
4. Podijelite filu na dva dijela te u jednu polovicu dodajte 200 grama pečenih sjeckanih lješnjaka. Redajte na slijedeći način: kora fila bez lješnjaka, kora fila s lješnjacima, treća kora fila s lješnjacima, četvrta kora fila bez lješnjaka.
5. Otopite na pari 200 grama mliječne čokolade te dodajte dvije žlice ulja i 30 grama maslaca. Nakon stavljanja preljeva, po želji tortu pospite lješnjacima.
Čokolada mora biti ohlađena te preporučujem kada filate tortu ostaviti je u frižideru 30 minuta, pa tek onda prelijte s ohlađenom čokoladom, savjetuje Tatjana Popović.