sigurnosno pitanje

Kriminalne skupine, od kojih su neke naoružane, prebacuju migrante

09.09.2024.
u 21:24

Laketa navodi kako je i dalje aktivna “Balkanska ruta”, a u posljednje vrijeme problem u segmentu migracija predstavlja sigurnost

Nakon posljednjih obračuna migranata koji su rezultirali ubojstvom u Bihaću i sarajevskom naselju Stup, ponovno se aktualiziralo sigurnosno pitanje migracija, ali i koliko se migranata nalazi u BiH te kako protječe postupak readmisije. Dnevni avaz je o tim temama razgovarao s ravnateljem Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom koji je tom prilikom uputio na brojke migranata u BiH. Objasnio je kako se u četiri privremeno-prihvatna centra, koja se nalaze u Sarajevskoj (SŽ) i Unsko-sanskoj županiji (USŽ), nalaze 1693 migranta, od kojih se u SŽ-u nalazi 1168 migranata. Također, tijekom ove godine u četiri kampa registrirano je oko 18.000 migranata.

- Migracije nisu stale, i dalje je aktivna “Balkanska ruta”. U posljednje vrijeme problem u segmentu migracija predstavlja sigurnost, koja je aktualna, a to pokazuju i posljednji događaji iz SŽ-a. Migranti koji dolaze iz različitih zemalja, poput Afganistana, Sirije, Maroka i drugih, očito nisu u nekim dobrim odnosima i između njih dolazi do određenih nesuglasica, sukoba, pa se događaju i ubojstva - objašnjava Laketa za Avaz. Dodaje kako zabrinjava pojava određenih kriminalnih skupina među migrantima, a najčešće je tu riječ o državljanima Afganistana. - To su, nažalost, postale i oružane skupine, koje su se naoružale na različite načine. Oni su se aktivnostima Srbije prema Mađarskoj i određenim operacijama povukli iz Srbije i dio je došao u Bosnu i Hercegovinu.

Poanta je da se oni bave ilegalnim prebacivanjem migranata preko granica sve do Europske unije. To je postao unosan posao te, čim je riječ o unosnom poslu i velikom novcu, dolazi i do sukoba između tih grupacija, ali i događanja kao što su bila sada u Zvorniku (utapanje migranata, nap. a.) i Sarajevu, ali i u USŽ-u - ističe Laketa za Avaz.

Naglašava da je to veliki problem, no da Agencija, ali i druge državne i entitetske institucije raspolažu tim informacijama i postupaju u skladu sa zakonom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije