Za ovo jelo najvažnije je da krumpir ostane u kori i bude pečen u krupnoj soli koju nemojte odmah baciti kad budete gotovi s pripremom jer je možete više puta upotrijebiti za pripremu istog jela.
Krumpir s jajetom pečen u soli s tartufom
Sastojci:
krupna morska sol, količina dovoljna da prekrije krumpire
krumpir za pečenje (crveni) podjednake veličine
žumanjci, po jedan za svaki krumpir
bijeli tartuf, 5 grama po osobi
umak demi-glace
Priprema:
Krumpire dobro operite, osušite i poslažite u posudu za pečenje u koju ste stavili krupnu morsku sol - neka sol potpuno prekrije krumpire. Pecite u pećnici na 170 stupnjeva 45 minuta. Izvadite krumpire, malo ih ohladite i zatim izrežite gornji dio kako biste dobili malu kapicu. Izdubite krumpire i u svaki ubacite jedan žumanjak. Pecite u pećnici još 7-8 minuta, izvadite iz pećnice i položite po jedan krumpir na tanjur, na gnijezdo od pire-krumpira koji ste napravili od ostataka dobivenih dubljenjem. Poklopite vrhom koji ste skinuli i prelijte krumpire umakom demi-glace. Na kraju naribajte bijeli tartuf po svakom krumpiru i poslužite dok je još toplo.