Kuglof je fini kolač koji se peče u kružnom kalupu s rupom u sredini pa izgleda vrlo atraktivno kada se izvadi iz pećnice. Sastavni je dio i uskrsnog blagdanskog stola u brojnim hrvatskim kućanstvima.
Kuglof je kolač u koji se može dodavati razno sušeno voće, a Zadovoljna.hr donosi recept Alice Bjeli Duduković koja ga radi uz dodatak soka crvene naranče i naribanog marcipana. Ta kombinacija okusa daje mu posebnu sočnost.
Sastojci za kuglof:
200 g glatkog brašna
180 g šećera
150 g maslaca
150 g naribanog marcipana
130 g vrhnja od 25 posto mliječne masnoće
100 g oštrog brašna
50 ml soka crvene naranče
4 jaja
4 g praška za pecivo
4 g sode bikarbone
1 vanilin šećer
Sastojci za preljev:
120 grama šećera u prahu
60 ml soka crvene naranče
Priprema:
1. Stavite marcipan u zamrzivač na sat vremena da se smrzne pa ga naribajte na sitne komade.
2. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
4. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i omekšanim maslacem sobne temperature.
5. U smjesu dodajte vrhnje, sok crvene naranče i naribani marcipan te dobro miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Prosijajte oštro i glatko brašno te prašak za pecivo. U brašno dodajte i sodu bikarbonu.
7. U smjesu s brašnom dodajte izmiksane žumanjke. Promiješajte.
8. Mikserom istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa ih ručno umiješajte u dobivenu smjesu od ostalih sastojaka.
9. Smjesu izlijte u kalup za kuglof promjera 23 centimetra i pecite na 190 Celzijevih stupnjeva 60 minuta.
10. Kuglof narežite na kriške i poslužite s preljevom koji ste napravili od šećera u prahu i soka crvene naranče. Dobar tek!
Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.