Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa – dodajte jelu limunovog soka ili sirćeta.
Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također “ubijaju” sol.
Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, suhog mesa, maslina ili kapara, koji obiluju solju.
U narodu postoji još jedan savjet – kada presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ih bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne probate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tijekom cijeloga kuhanja, piše kuharica.avaz.ba.
Fini umaci – Nakon dodavanja vode ili temeljca juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel umaka.
Vino i ocat – Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili bibera.
Fina juha – Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu, procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.