Ljudi koji jedu puno voća i povrća te manje prerađene hrane imaju i do 40 posto manje šanse da će teško oboljeti od korona virusa, potvrdili su znanstvenici.
Stručnjaci s King's Collegea u Londona tražili su od 600.000 ljudi da prijave što svakodnevno jedu prije početka pandemije. Volonteri su bili podijeljeni u pet skupina na temelju toga koliko je njihova prehrana bila zdrava. Pratili su ih devet mjeseci i tražili da znanstvenicima prijavljuju kada su se razboljeli te koliko jake simptome su imali, javlja RTL.
Rezultati su pokazali da oni koji jedu najviše zelenila imaju 40 posto manje šanse da će biti hospitalizirani i razviti jače simptome ako se zaraze te su imali 10 posto manje šanse da će zaraziti virus, prenosi Daily Mail.
Znanstvenici su u skupinu najzdravijih pojedinaca svrstali ljude jedu dva komada voća dnevno i tri različita povrća. Također su jeli i 200 g masne ribe poput lososa i sardina svaki tjedan, a masnu i slatku prerađenu hranu sveli su na minimum.
S druge strane, najnezdraviji su jeli manje od dva komada voća tjedno, a nekoliko dana nisu uopće jeli povrće. Također nisu jeli masnu ribu i konzumirali su više prerađene hrane nego što je preporučeno.
Profesor Tim Spector, jedan od znanstvenika, rekao je da "nema potrebe za veganstvom" kako bi se ubrali svi blagodati zdrave prehrane. No, rekao je da bi prehrana bogatija biljkama mogla "poboljšati vaš imunološki sustav" i "potencijalno smanjiti rizik od covida".
Profesor Spector rekao je: "Ljudi koji imaju kvalitetniju prehranu (s niskom razinom ultra prerađene hrane) imaju zdraviju kolekciju mikroba u crijevima, što je povezano s boljim zdravljem".