Iako zvuči pomalo čudno, pranje nekih namirnica može prouzročiti širenje bakterija pa i trovanje. Prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila pranja hrane, odnosno koje namirnice ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koje obavezno treba oprati.
Piletina
Pranjem sirove peradi kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije. Naime, prskanjem vode po peradi ta bakterija širi se na kožu, radnu površinu, odjeću i kuhinjsku opremu.
Stoga, kako navode u FSA, ovu zabranu treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Pobrinite se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
Ostalo meso
Zabrana pranja ne odnosi se samo na perad, već i na ostalo meso, poput govedine i svinjetine. Bakterija se na mesu jednostavno rješava visokom temperaturom, bilo da ga kuhate ili pečete. Važno je samo da prilikom kuhanja očistite višak mesnog soka s površine s pomoću papirnatih ručnika, a nakon tretiranja mesa, ruke operite toplom vodom i sapunom.
Tjestenina
Voda uklanja škrob na tjestenini koja pomaže bolje apsorbirati umak koji poslužujete uz nju. Stoga se tjestenina ne treba prati nakon kuhanja, uz iznimke tjestenine koju ste skuhali za salatu ili wok.
Jaja
U industrijskoj proizvodnji i prodaji jaja postoji supstancija koja se stavlja na jaja kako bi se zaštitila od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, stoga se jaja ne bi trebalo prati prije kuhanja.
Gljive
Gljive imaju spužvastu strukturu te iznimnu moć upijanja, pa ih nikada ne biste trebali namakati ili prati u vodi,. Ako vam se čine prljave, ogulite ih nožem ili obrišite papirnatim ručnicima. Također, gljive je potrebno guliti samo ako je došlo do promjene boje, ali uvijek treba odrezati donji dio stručka gljive.
Što se obavezno mora oprati:
Voće i povrće čiju koru gulimo
Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja, primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput limuna, tada ih operite prije konzumiranja. Bakterije s kore prilikom guljenja lako preko noža dolaze u unutrašnjost.
Limenke
Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, ali mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.
Orašasti plodovi
Iako stručnjaci često napominju da je važno prati orašaste poslove, ljudi to rijetko rade. Iako su oguljeni, nikada ne znate kako su orašasti plodovi skladišteni i transportirani, a znaju se i prskati kiselinom koja štiti od parazita, a koja može naštetiti ljudskom zdravlju.
Sušeno voće
Ova hrana smatra se jednom od najprljavijih, što se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja vrlo se rijetko ili nikada ne peru. Uvijek ga operite ili ostavite da se namače u vodi te ostavite da se osuši par sati. Bit će jednako ukusno, ali puno zdravije.
Riža
Istraživanje je pokazalo kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. Arsen se povezuje s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu. Rižu biste trebali staviti da se namače preko noći, a idući dan isprati pod vodom te tek zatim kuhati. Tako smanjujete udio toksina u njoj za čak 80 posto.