Kremšnita je jedan od najomiljenijih starinskih kolača u našim krajevima, a potječu iz Austro-Ugarske, kao i mnoga druga tradicionalna jela u sjevernom dijelu Hrvatske. Najčešće je to slastica od lisnatog tijesta, kreme od jaja i sloja snijega od bjelanjaka, pokrivena slojem lisnatog tijesta i posipana šećerom u prahu. Postoji i verzija koja se prekriva čokoladnom glazurom pod nazivom zagrebačka kremšnita ili krempita.
Donosimo jedan malo drugačiji recept za kremšnite s YouTube kanalu Sherpica Recipes, s gotovim lisnatim tijestom, a kao tajni sastojak za čvrstu kremu koristi se želatin.
Sastojci
- lisnato tijesto (1 pakiranje zamrznutog - 500 g ili dva pakiranja svježeg)
- 10 jaja
- 1,5 l mlijeka
- 150 g gustina
- 350 - 400 g šećera
- 30 g vanilin šećera ili 2 žlice arome vanilije
- 30 g želatina (čaša vode)
- malo limunove korice po želji
Recept za kremšnite
Ispecite lisnato tijesto
Razvucite jedno lisnato tijesto i ispecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Drugo lisnato tijesto narežite na kocke.
Kuhajte
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte šećer i gustin te vanilin šećer. Zatim u prokuhano mlijeko stavite umućene žumanjke i miješajte dok se ne zgusne.
Umutite želatinu
Razmutite želatinu s malo vode. Kad nabubri dodajte je u žutu kremu. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi.
Istucite bjelanjke
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa dodajte u žutu kremu, kao i naribanu koricu limuna.
Namažite kore
Namažite koru kremom i gore stavite drugo lisnato.
Postupak pogledajte u videu: