Glavna prednost mediteranske kuhinje leži u konzumiranju svježeg voća, povrća, mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica, biljnog i maslinovog ulja, orašastog voća, morske ribe i školjaka te umjerenih količina crnog vina za koje se zna da je izvrsno za srce. S druge strane, ona zagovara smanjeni unos zasićenih masnih kiselina, mliječnih proizvoda, mesa i peradi, piše Ordinacija.hr.
Ove namirnice u svoju prehranu možete unijeti za sam doručak na čak nekoliko načina, navodi womenshealthmag.com.
Mediteranska kajgana
Doručak je to u koji ste kajgani dodali žutu papriku, mladi luk i crne masline te ste ga servirali na tostu od cjelovitih žitarica, a koji u jednoj porciji ne sadrži više od 249 kalorija, 17 grama masti, 13 grama ugljikohidrata, 4 grama šećera, 334 mg soli, 3 grama vlakana te 14 grama proteina.
Muffini sa šunkom
Jedna porcija sadrži 109 kalorija, 6 grama masti, 2 grama ugljikohidrata, 1 gram šećera, 423 mg soli, 2 gra,ma vlakana te 9 grama proteina.
Sastojci:
- 9 feta šunke
- narezana crvena paprika
- isjeckan špinat
- 1/4 šalice ribanog sira
- 5 jaja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 1,5 žličica pesto umaka
- svježi bosiljak
Priprema:
Površinu kalupa za muffine obložite šunkom tako da nema praznog mjesta između svake fete, a potom kalup ispunite svakim od sastojaka.
Na vrh muffina dodajte istučena jaja.
Pizza s avokado umakom
Od samo 416 kalorija, 25 grama masti, 37 grama ugljikohidrata, 7 grama šećera, 257 mg soli, 10 grama vlakana i 15 grama proteina, ovaj doručak dostojna je zamjena tosta s avokadom koji je baza same mediteranske prehrane.
Pripremiti ga možete s brašnom od graška na koji ćete zatim dodati umak od avokada, a nutritivnu vrijednost doručka postići ćete dodavanjem goude.