Ministar sigurnosti BiH

Mektić na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutarnjim poslovima

ektić
15.12.2016.
u 16:45

 Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić učestvuje na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutarnjim poslovima Europske unije i zapadnog Balkana koji se održava na Brdu kod Kranja.

U fokusu ovog sastanka jeste jačanje suradnje u oblasti pravosuđa i unutarnjih poslova EU i zapadnog Balkana, posebno u oblasti upravljanja unutrašnjom sigurnošću u regiji, migracijama i nelegalnom trgovinom oružjem. 

U okviru Foruma danas je održan i sastanak Komiteta ministara Konvencije o policijskoj suradnji (PCC SEE) u jugoistočnoj Europi, na kojoj je razgovarano o budućoj ulozi Tajništva PCC SEE u inicijativi integriranog upravljanja unutarnjom sigurnošću.

Ministar Mektić je podržao ideju da Tajništvo ima vodeću ulogu u okviru borbe protiv teških oblika kriminaliteta u regiji zapadnog Balkana, naglasivši da je ovo pitanje vrlo važno za Bosnu i Hercegovinu i u procesu europskih integracija.

- Svima nama je dobro poznato da samo integrirani pristup omogućuje pregled i koordinaciju šire suradnje u području unutarnje sigurnosti u regiji. Sistemski pristup treba omogućiti da se izbjegne dupliciranje u vođenju istraga u regiji i neracionalno trošenje ljudskih i materijalnih sredstava - kazao je Mektić.

Mektić je ukazao na ostvareni napredak i rezultate BiH u automatskoj razmjeni podataka i uspostavi operativne suradnje sa EUROPOL-om. Također, dodao je da je urađen pravni okvir za razmjenu DNK, daktiloskopskih podataka (otisaka prstiju), kao i podataka o registraciji vozila te je pozdravio spremnost Tajništva PCC da pomogne u izgradnji kapaciteta u BiH koji će omogućiti automatsku razmjenu ovih podataka.

Ministar Mektić je danas tijekom boravka u Sloveniji imao i niz bilateralnih i veoma uspješnih sastanka. Sa ministricom unutarnjim poslova Slovenije Vesnom Žnidar razgovarao je o unapređenju suradnje u oblasti sigurnosti te ispunjavanju uslova na europskom putu BiH.

Također, sa koordinatorom EU za antiterorizam Gilles de Kerchove razgovarao je o jačanju suradnje i modalitetima zajedničke borbe ove globalne sigurnosne prijetnje.

O problemu migracija i regionalnoj suradnji u ovoj oblasti Mektić je razgovarao sa direktoricom MARRI centra Tamarom Mugoša.

Ministar Mektić će sutra sudjelovati u sesiji Ministarskog foruma posvećenog unutarnjim poslovima na kojem će se također govoriti o upravljanju unutrašnjom sigurnošću u regiji, kao i migracijama i problemu nelegalne trgovine oružjem iz zemlja zapadnog Balkana ka EU. 

Također, Mektić će se sutra sastati sa Julianom Kingom, komesarom Europske komisije za sigurnost, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?