Apeli za promjenu pravilnika u strateški važnoj instituciji

Migranti sigurnosni izazov, policiji hitno treba više ljudstva

Svevlad Hoffman
11.02.2023.
u 09:09

Informacija prema kojoj je pet tisuća migranata u posljednja tri mjeseca iskazalo namjeru za podnošenje azila u Bosni i Hercegovini upućuje na ponovno aktiviranje balkanske migrantske rute koja bi s dolaskom proljeća dodatno mogla biti u fokusu sigurnosnih agencija, no, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Granična policija nadljudskim naporima nastojala je i nastoji očuvati sigurnost državne granice iako joj na ruku ne idu brojni čimbenici koji su izvan njezina dosega. U prvom redu riječ je o činjenici da dio državne vlasti već godinama sustavno ignorira apele Granične policije, čiji čelnici traže donošenje novog pravilnika o unutarnjoj organizaciji.

Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića, u razgovoru za Večernji list kaže kako pravilnik treba mijenjati jer je donesen još prije 22 godine, u vrijeme kada se Granična policija tek formirala, a tada nije bilo ni spomena migrantskim krizama ni novim okolnostima koje trenutačno vladaju na granici. Ističe kako je ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić u više navrata tražio i predlagao izmjene pravilnika, no one su, dodaje, svaki put završavale u ladicama Ministarstva sigurnosti BiH.

Sistematizacija

A u kakvoj se kadrovskoj situaciji u ovom trenutku nalazi Granična policija Bosne i Hercegovine, dovoljno govore i sljedeći podaci - Hoffmann podsjeća kako i prema starom pravilniku, od 2107 sistematiziranih mjesta, nedostaje čak 520 službenika Granične policije, a uskoro u mirovinu ide njih 78, tako da će broj zasigurno biti i veći. Hoffmann za portal Večernjeg lista BiH navodi i kako su u materijalnom pogledu službenici Granične policije BiH u nepovoljnijem položaju u odnosu na službenike na razini Federacije BiH, a sve zajedno govori kolika je hitnost za donošenjem promjena kojima bi ova agencija dobila adekvatnu kadrovsku popunjenost.

Pomoć u materijalno-tehničkim sredstvima ovoj instituciji dolazi i iz međunarodnih izvora, a i sama Granična policija, s nedostatkom ljudstva, ipak uspješno štiti državnu granicu. No, dugoročno, stvari je potrebno mijenjati, prvenstveno donošenjem novog pravilnika koji će uzeti u obzir aktualnu situaciju te kojim će se rasteretiti, odnosno smanjiti napregnutost kojom su izloženi službenici Granične policije.

Maksimalan angažman

Rukovoditelji Granične policije Bosne i Hercegovine, na čelu s ravnateljem Zoranom Galićem, tako su još ove jeseni na sastanku s kolegama iz terenskih ureda Sjeveroistok, Sjeverozapad, Središnjeg istražnog ureda (odsjek za istrage i odsjek za prikrivene operacije) i Uprave za operacije zaključili da se, unatoč najvećem problemu u borbi protiv migracija, a to je nedostatak ljudstva, očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice. Tom prilikom istaknuta je i važnost unaprjeđenja suradnje s MUP-ovima svih susjednih zemalja, posebice razmjenom obavještajnih podataka i povećanim brojem mješovitih ophodnji u graničnom pojasu. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije