Upozorenje

Ministar MUP-a RS-a: Od mladih ljudi u BiH prave potencijalne teroriste

13.12.2016.
u 08:00

Sjednica Odbora za sigurnost Narodne skupštine Republike Srpske o temi “Borba protiv terorizma, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala i korupcije - suradnja i zajedničko djelovanje nadležnih tijela i institucija”, održana je u Banjoj Luci.

Novi vjerski pravac

Na sjednici su, među ostalima, sudjelovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ravnatelj SIPA-e Perica Stanić, v. d. ravnatelja Policije Srbije Vladimir Rebić, zamjenik ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Trifko Buha, ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ravnatelj policije Republike Srpske Darko Ćulum, tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara, tužiteljica Tužiteljstva Republike Srpske Živana Bajić, ravnatelj Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić, predstavnici Odbora za sigurnost Skupštine Srbije Marko Blagojević, Aleksandar Marković i Momčilo Mandić, predsjednici odbora Narodne skupštine Republike Srpske te predstavnici nevladna sektora. Kako je kazao ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač, institucija na čijem je on čelu radi na podizanju svih resursa u RS-u u cilju odgovora terorizmu. “Svi teroristički akti u BiH vezani su uz vehabijsko-selefijski pokret koji se razvio u posljednjih 15 godina u BiH te pokrenuo novi vjerski pravac koji nije tipičan za BiH. Siguran sam kako taj pokret može i nanijet će veliku štetu BiH. Sirijsko ratište može rezultirati vraćanjem tih boraca u BiH te daljnjim razvijanjem takve ideologije. Sigurnosne agencije u BiH, koliko god radile i trudile se, ne mogu se same izboriti.

Nužnost suradnje

Mora postojati suradnja s civilnim institucijama koje mora financirati država, zatim nevladine organizacije, ni jedna se ne bavi borbom protiv terorizma i deradikalizacijom. Sve više privlače mlade ljude i od njih prave buduće potencijalne teroriste koji mogu uraditi teroristički akt u BiH ili Europi ili se boriti na stranim ratištima”, kazao je Lukač. Terorizam je veliki globalni problem, a stanje u BiH, kada je u pitanju ta opasnost, nije ništa bolje ni lošije od stanja u regiji, smatra predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi kako se na sirijskom i iračkom ratištu trenutačno nalazi 115 osoba iz BiH. Dodao je kako ih je do sada na tom ratištu poginulo 65, a u BiH se vratilo 46 osoba čije je procesuiranje u tijeku.

(agencije, ri)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije