TOMISLAVGRAD

Mladi Buškog blata odlučni u zaštiti prirode Buškog jezera i Zavelima

09.09.2024.
u 08:32

Transparent s porukom: “Ne dalekovodu i vjetroparkovima. Zaštitimo prirodu Buškog jezera i Zavelima” postavljen je uz glavnu prometnicu u Gornjoj Prisici, prije raskrižja Livno – Tomislavgrad, a inicijativa postavljanja transparenta usmjerena je na očuvanje prirodnih ljepota i sprječavanje daljnje devastacije kroz projekte poput vjetroelektrana, solara i dalekovoda.

Postavljanje transparenta organizirali su mladi Buškog blata uz podršku Udruge Rašeljke, a mještani Rašeljaka, Kazaginca, Grabovice, Vinice, Roškog Polja te drugih buškoblatskih i zavelimskih sela okupili su se kako bi pružili podršku i poslali snažnu poruku.

Okupljeni su poručili kako ljepota njihovog okoliša i budućnost Buškog blata i Zavelima, koji su već pretrpjeli štete potapanjem Buškog blata i dali ogroman energetski i financijski doprinos široj zajednici, nisu na prodaju.

Pozvali su sve mještane na jedinstven i ustrajan otpor protiv vjetrenjača, solara i dalekovoda, sve do konačnog poništenja rješenja i suglasnosti koje je Općinsko vijeće Tomislavgrada donijelo za vjetroelektrane Liskovača i Vinica. Smatraju ključnim da se ove lokacije potpuno izbace iz općinskog i županijskog prostornog plana kako bi se očuvao buškoblatski i zavelimski kraj od, kako navode, neodgovornih ekoloških i gospodarskih politika.

Od općinskih i županijskih vlasti očekuju konkretan pravni odgovor na peticiju koju su potpisali mještani.

''Odlučno se suprotstavljamo devastaciji i uništavanju drugih perspektiva razvoja koje naš kraj ima u izobilju. Pozivamo sve mještane naselja oko jezera na zajedništvo u očuvanju i gradnji perspektivnijeg ozračja za budućnost našeg kraja, gdje se prirodne ljepote i razvoj harmonično nadopunjuju'', navodi se u priopćenju mladih Buškog blata i Udruge Rašeljke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?