ISPROBAJTE

Mramorni kuglof - recept za uskršnji klasik kojim ćeš oduševiti sve ukućane!

shutterstock
03.04.2022.
u 16:53

Kuglof je jedan od klasika austrijske kuhinje, a neizostavni je kolač i hrvatskog uskršnjeg stola. S klasičnim mamornim kuglofom ne možeš pogriješiti, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine. Sve što ti treba jest samo malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat i oduševljenje obitelji neće izostati - garantiramo! 

Kako i gdje je nastao kuglof?

Dok ga mi poznajemo kao kuglof, ovaj kolač poznat je još i kao Gugelhupf, Bundt cake, kouglof, bábovka, guguluf, šarkelj - samo neka od njegovih mnogih imena. Mnogo je priča o njegovom nastanku, a sam početak kolača karakterističnog oblika seže daleko u prošlost, prije više od dvije tisuće godina, piše Gastro.24sata.hr

Na arheološkom nalazištu rimskog vojnog logora u okolici Beča pronađen je kalup koji se smatra ranim prototipom današnjeg kalupa kakvog poznajemo. Vjeruje se kako su ga Rimljani rado pripremali jer im je ovaj okrugli kolač zlatno žute boje simbolično predstavljao rotirajuće sunce.

Međutim, padom Rimskog Carstva gubi se svaki trag ovom kolaču sve do 15. stoljeća kada kuglof postaje popularan u zemljama poput Francuske, Švicarske, Njemačke i Austrije. Danas najčešće Francuzi i Austrijanci svojataju njegovo podrijetlo.  U gradu Ribeauvillėu se u srpnju odvija Festival kuglofa, a priča kaže da su kuglof u ovaj gradić donijela Tri kralja.  

Kada su Turci konačno pobijeđeni, u Beču se mogao osjetiti utjecaj Otomanskog carstva, a na austrijskim se stolovima često mogao vidjeti kolač u obliku turbana. Iako je na početku bio "kolač za siromahe", u 19. st. kuglof je postao tipični austrijski kolač koji se jeo u dobrostojećim obiteljima za doručak i posluživao uz popodnevni čaj. Upravo iz Beča je kuglof vjerojatno došao u Hrvatsku, gdje se predstavlja kao svečani kolač koji se tradicijski blaguje u vrijeme Uskrsa. 

Mramorni kuglof - omiljeni klasik!

Kuglof je kolač prepoznatljiviji po svom izgledu nego sastojcima. Naime, sastojci se mogu mijenjati te se tako u našim sjevernim dijelovima bio obogaćen grožđicama i orasima, u nekim dijelovima obogaćivale su ga ušećerene korice limuna i naranče, bademi ili smokve. Ono što im je svima zajedničko je specifičan izgled za koji je potreban kalup. 

Isprobajte ovaj recept za klasičnu varijantu - mramorni kuglof. 

Mramorni kuglof

Sastojci:

350 g glatkog brašna

3 žličice praška za pecivo

Prstohvat soli

400 g šećera

60 g kakaa

6 žlica tople vode

350 g maslaca

1 žličica ekstrakta vanilije

5 velikih jaja

60 ml mlijeka

Priprema:

1. Prosij brašno sa praškom za pecivo i soli.

2. U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.

3. Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije.

4. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.

5. U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.

6. Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s  pripremljenom mješavinom kakaa i vode.  

7. U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.

8. Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.

Ovaj sočni mramorni kuglof možeš uvijek napraviti još sočnijim i slađim - ako ga preliješ preljevom od čokolade.

Znamo, i ovako ima dovoljno kalorija, ali svi znamo kako se kalorije za vrijeme blagdana ne računaju.

Uživaj!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije