Ivan Pavao II.

Na današnji dan izabran je omiljeni papa

16.10.2024.
u 11:50

Ivan Pavao II. pohodio je BiH u dva navrata dolazeći u Sarajevo i Banja Luku

Dana 16. listopada 1978. u 18 sati i 18 minuta nadvio se nad Sikstinskom kapelom u Vatikanu bijeli dim što je bio znak da je kard. Karol Józef Wojtyła postao novi Papa. To je bio prvi Poljak i prvi netalijanski Papa još od davne 1523. Uzeo je ime Ivan Pavao II., prema svom nedavno preminulom prethodniku Ivanu Pavlu I. Budući da je o Sv. Ivanu Pavlu II. sve već poznato zanimljivo je pogledati sastav Kardinalskog zbora koji je izabrao Papu. 

Ukupno je na konklavi pravo glasa imalo 111 kardinala. Od toga ih je čak 25 bilo iz Italije, a druga država po zastupljenosti bio je SAD – s devet kardinala. Treća je bila Francuske sa sedam, a zatim Brazil sa šest kardinala. Kardinal Joseph Ratzinger također je bio tog dana u Sikstinskoj kapeli, kao nadbiskup Münchena i Freisinga. Tadašnja Jugoslavija dala je samo jednog kardinala-izbornika, a to je bio Franjo kard. Šeper, koji je u to doba bio prefekt Kongregacije za nauk vjere. 

Ivan Pavao II. bio je omiljeni papa za života, imao je goleme zasluga za oslobođenje istočne Europe od komunizma, a bio je snažni podupiratelj neovisnosti zemalja bivše Jugoslavije. U dva je navrata pohodio Bosnu i Hercegovinu, kao i Republiku Hrvatsku. Posebno je upečatljiv bio njegov posjet Sarajevu 1997. kojega je kanio pohoditi i u ratu, no zbog sigurnosnih razloga to nije bilo dopušteno. Drugi put je došao u banjolučku biskupiju 2003. koja je teško nastradala u ratu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije