Potražnja jako mala

Na tržištu RS-a velika ponuda peleta, cijene niže do 30 posto u odnosu na lani

09.09.2024.
u 21:21

Prošle godine u ovom razdoblju pelet je koštao i više od 600 maraka, dok je sada njegova cijena oko 450 KM

Na tržištu Republike Srpske trenutačno je velika ponuda peleta, ali su i cijene niže od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, ističu proizvođači i dodaju da je potražnja jako mala, a tržište prezasićeno. Naime, kako kažu sugovornici Nezavisnih, prošle godine u ovom razdoblju pelet je koštao i više od 600 maraka, dok je sada cijena peleta oko 450 KM.

Naime, kako je za Nezavisne rekao Igor Andrić, tajnik Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori Republike Srpske, cijena peleta po toni kreće se od 350 do 450 KM, ovisno o proizvođaču, ali i o kvaliteti, ali i ovisno o tome imaju li tvrtke uključen prijevoz u cijenu. - Budući da se približavamo sezoni grijanja, možda proizvođači peleta sada imaju nešto više posla - kazao je Andrić.

Ističe da su sadašnje cijene peleta niže za 20-30 posto u odnosu na prošlu godinu. Iz kompanije Drvoprodex Banje Luke kazali su da kod njih pelet, koji se prodaje u paleti teškoj tonu i 50 kilograma, košta 466 KM s prijevozom. - Oko 20 KM je jeftinija varijanta kada kupac dolazi samostalno po robu, kazali su iz ove tvrtke. Ističu da je zanimanje kupaca za kupnju solidno.

- Na svakodnevnoj razini primamo narudžbe, ali u posljednje dvije-tri godine upravo zbog blagih zima manja je potražnja - ističu iz Drvoprodexa i dodaju da kupci doslovno dokupljuju pelet te da ne kupuju velike količine.

- Što se tiče cijena peleta, sada iznosi 466 KM, u jednom razdoblju lani je bila i 609 KM - ističu iz ove tvrtke. Iz tvrtke Ensa BH iz Srpca su za Nezavisne kazali da su skladišta ovih poduzeća puna, upravo zbog zabrane izvoza. - Naše tržište je prezasićeno i veliki broj proizvođača ne proizvodi pelet zato što ima ogromne zalihe na lagerima. Nije nikako dobra situacija za nas proizvođače, a i potražnja je jako slaba ove godine, kazali su iz Ensa BH. Kako su rekli, pelet je lani koštao 560 KM, dok je ove godine cijena 450 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije