Schwarzwald torta tradicionalna je njemačka torta koja se sastoji od nekoliko slojeva čokoladnog biskvita, s međuslojevima od šlaga i trešanja.
Često se preljeva Kirschwasserom, što je vrsta rakije od trešanja. Torta se obično prekriva šlagom, čokoladnim strugotinama i cijelim trešnjama.
Sastojci:
Biskvit:
7 jaja, sobne temperature
230 gšećera
1 vrećica vanilin šećera
160 gglatkog brašna
½ žličice praška za pecivo
50 g gustina
40 g kakaa u prahu
60 g maslaca, rastopljenog
50 ml soka iz kompota od višanja
Namakanje:
60 ml soka iz kompota od višanja
3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu
Nadjev od višanja:
350 g ocijeđenih višanja iz kompota
1 žlica soka od limuna
50 g šećera
50 g gustina
1 prstohvat cimeta
3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu
50 ml soka iz kompota od višanja
Krema od vrhnja:
600 ml vrhnja za šlag
2,5 vrećice šlag fixa
2 žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera
Dekoracija:
400 ml vrhnja za šlag
2 vrećice šlag fixa
1 vrećica vanilin šećera
12 ušećerenih trešanja
100 g čokoladnih strugotina
Priprema:
1. Pripremite biskvit
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta.
Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka. U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom.
Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pazljivo izmiješajte. Na štednjaku otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.
2. Pecite u pećnici
Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite. Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu.
Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30 minuta.
3. Pripremite nadjev od višanja
Iscijedite pola limuna. Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica.
U lonac na štednjaku ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker. Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne.
4. Pripremite kremu od vrhnja
Osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz hladnjaka. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini.
Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodavajte šlag fix. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu.
5. Složite tortu
Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj. Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova.
Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite. Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite. Pokrijte sve gornjim biskvitom.
Stavite tortu na sat vremena u frižider.
6. Ukrasite tortu
Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag.
Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu. Rubove torte dekorirajte vrećicom za ukrašavanje i šlagom. Na svaki vrh stavite po jednu kandiranu trešnju.
7. Poslužite
Prije posluživanja, tortu ohladite u hladnjaku na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.