Nutricionistica i gastroenterologinja Dianova Nuria objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide uz kavu. U pitanju je - čokolada.
Kava s čokoladom, kao i s alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka. Rezultat je pojava žgaravice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak. S vremenom se može javiti i upala jednjaka, upozorava Nuria.
Koje kombinacije se preporučuju?
“Esspresso je koncentriraniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces probave, bolje djeluju na kompaktno meso zajedno sa želudačnim sokom”, objasnila je liječnica i dodala da nekoliko minuta nakon što popijete esspresso uvijek trebate popiti i čašu vode.
Ipak, liječnici upozoravaju da pretjeran unos kave ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šalice kave dnevno neće imati negativan utjecaj, piše B92.