Kakva bi to jesen bila bez sočnih kolača s dodatkom jabuka? Ovo ukusno voće možete iskoristiti i za pripremu fine rolade. Najbolje od svega? Smjesa za roladu se peče zajedno s biskvitom što olakšava cijeli proces pripreme. Dobiveni kolač daje otprilike 15 porcija, a svaka iznosi oko 230 kalorija.
Sastojci za roladu s jabukama:
- 400 g jabuka
- 250 ml bjelanjaka (cca 8 jaja)
- 200 g šećera
- 50 g mljevenih badema
- 2 čajne žličice bijelog vinskog octa
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- cimet u prahu i šećer po želji za posipanje jabuka
- badem u listićima za posipanje rolade
- šećer u prahu za posipanje rolade
Priprema rolade s jabukama:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Operite jabuke, naribajte ih na krupno u zdjelu i ocijedite višak vode.
- Ocijeđene naribane jabuke ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Pospite mljevenim cimetom i šećerom po želji. Utisnite ih u lim za pečenje.
- U čistoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajući 200 grama šećera. Pažljivo umiješajte ocat, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i mljevene bademe.
- Dobivenu masu stavite preko jabuka, zagladite lopaticom i pospite ploškama badema. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva dok ne porumeni otprilike 10 do 12 minuta.
- Nakon pečenja na vruću roladu stavite papir za pečenje, a na njega postavite rešetku. Roladu brzo, ali pažljivo preokrenite na drugu stranu.
- Dok su jabuke još tople uz pomoć papira pažljivo zamotajte kolač u roladu, i pustite da se ohladi. Uklonite papir i pošećerite šećerom u prahu prije posluživanja.