PSBiH

Nakon stanke zbog koronavirusa danas zasjedaju parlamentarna povjerenstva

14.05.2020.
u 10:49

Pojedina povjerenstva u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, nakon stanke u radu prouzročene pandemijom koronavirusa, zasjedat će danas kako bi, između ostalog, razmatrale materijale koji bi se trebali naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta zakazane za sutra.

Predviđeno je održavanje sjednice Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na čijem dnevnom redu je razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice kao i zamjenika ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Ustavnopravnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma trebala bi razmatrati usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH te principe Prijedloga zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Predlagači ovog zakonskog prijedloga su zastupnici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Kako je navedeno u predloženom tekstu, ovim zakonom pobІiže se uređuje postupak izbora sudaca Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava, te prestanak mandata trojice sudaca stranih državljаna koje je izabrao predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Zastupnička inicijativa Šemsudina Mehmedovića kojom se traži izmjena odluke Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svim onima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju, trebala bi se naći pred članovima dvaju povjerenstava – Povjerenstva za financije i  proračun Zastupničkog doma i Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove.

Također, predlagač ovom inicijativom potiče Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definirala.

Mehmedović u obrazloženju inicijative navodi kako smatra moralnim da se ovakva inicijativa podrži, "jer nije u redu da se isplaćuju plaće tijekom mjeseca u kojem zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio".

Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, između ostalog trebalo bi razmatrati zastupničku inicijativu Predraga Kojovića, Aide Baručije, Damira Arnauta i Mirjane Marinković-Lepić kojom se Vijeće ministara BiH obvezuje da u cilju povratka građana BiH iz inozemstva, provede sve neophodne radnje u cilju organizacije povratka državljana BiH iz inozemstva, koristeći sve raspoložive resurse, uz istovremeno poštivanje zdravstvenih procedura propisanih od nadležnih tijela kojima se sprječava širenje zaraze koronavirusom. Također, da otkloni sve eventualne nedostatke i dileme koje se javljaju u primjeni postojećih procedura kako bi se izbjegle gužve, rizik od zaraze i nepotrebno maltretiranje naših građana prilikom povratka u zemlju.

Danas bi trebala biti održana i sjednica Kolegija Zastupničkog doma u proširenom sastavu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije