Poznato je da su gazirana pića bogata šećerom, samo jedna limenka takvog pića sadržo skoro 40 grama šećera.
Ali mnogima nije poznato da kupovna krem juha od paradajza može sadržavati do 20 grama šećera po obroku, a vaš sok od jabuke, čak i ako je označen kao nezaslađen, ima oko 25 grama šećera u samo jednoj čaši, piše Bright Side.
Za pojedine namirnice nikada ne biste rekli da sadrže šećere, i to više od preporučene dnevne doze.
Gotove juhe
Pomislili biste da bi juha iz trgovine mogla biti zdrava kombinacija vode i hranljivog povrća. Ali ako proučite sastav, primijetit ćete da se u samo jednoj takvoj juhi može naći više šećera od preporučene dnevne doze.
To je posebno često kod krem juha od paradajza gdje se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti paradajza.
Nemasni jogurt
Iako hrana s niskim udjelom masti može biti primamljiva za one koji pokušavaju da žive zdravijim životnim stilom, trebalo bi da razmislite o konzumiranje takvih namirnica, naročito kada je riječ o jogurtu.
Porcija punomasnog običnog jogurta ima skoro pet grama šećera, dok porcija grčkog jogurta može imati šest do 12 grama šećera.
Dodavanje šećera u hranu s niskim udjelom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak ukusa i konzistencije, a mnogi jogurti s niskim udjelom masti sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze.
Preljev za salatu s manje masnoće
Slično jogurtu, i preljevi za salate koji imaju manje masnoća i kalorija sadrže povećane količine šećera.
Dvije žlice omiljenog preljeva za salatu iz prodavnice mogu sadržavati sedam do 10 grama dodatog šećera. Zbog toga stručnjaci preporučuju da sami napravite preljev za salatu kod kuće da biste bili sigurni da nema dodanih šećera, konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka.
Kečap
Ovaj sos je jedan od najpopularnijih širom svijeta. Međutim, jedna žlica kečapa ekvivalentna je stavljanju cijele kocke šećera u usta. On sadrži približno četiri grama šećera po žlici, a većina komercijalnih kečapa sadrži i značajne količine kukuruznog sirupa, koji se povezuje sa gojaznošću i bolestima srca.
Maslac od kikirikija
Maslac od kikirikija je popularan izvor proteina. Iako prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne varijantne dopunjene su nezdravim uljima i dodatim šećerima. Neke čak mogu imati do osam grama šećera u samo dvije žlice.
Suho voće
Suho voće smatra se zdravim međuobrokom. Ono je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad se plodovi voća dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve šećere sabijene u smežurano voće, zbog čega su bogati prirodnim šećerima, prenosi N1.