Bez brašna i savršeno "pjenasta"

Napravite čokoladnu tortu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

13.01.2021.
u 14:08

Na web stranici Zara Home pronašli smo recept za čokoladnu tortu koja će razvedriti tmurni i dugački siječanj

Slatko uvijek dobro dođe kad želimo zasladiti kraj dana ili uljepšati ovaj siječanj za koji se uvijek govori kako traje - beskonačno. Savršen recept pronašli smo na webu Zare Home, a na prvu nam se svidjelo što u recept ne ide brašno, a torta je skroz pjenasta. Zvuči savršeno, zar ne? 

Riječ je o čokoladnoj torti s krokantima od lješnjaka. Budući da ne sadrži brašno, teksturu daju snijeg i jaja. Bitno je da su čvrsti kako bi biskvit dobio željenu čvrstoću, a da se pritom ne koristi prašak za pecivo, pišu na Zara Home stranici.

Recept za 6-8 porcija te pripremu korak po korak donosimo u nastavku:

Sastojci 

250 g maslaca sobne temperature
90 g čistog kakaa
7 jaja veličine L
275 g smeđeg ili rapadura šećera
150 g mljevenih badema

Sastojci za krokante

1,5 šalica šećera
90 ml vode
350 g prženih lješnjaka

Priprema

Obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 160 ºC

Umutite maslac u mast (vrlo meku) i u to prosijte kakao sve dok ne postignete kremastu gustoću.

U posudi postavljenoj na kipuću vodu mutite cijela jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu gustoću i udvostručite volumen.

Pomiješajte dvije smjese špatulom i dodavajte mljevene bademe dok smjesa ne postane homogena.

Izlijte u kalup i stavite u pećnicu na središnju rešetku na 45-50 minuta. Kada je gotova, ostavite je u kalupu da se ohladi.


Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu.

Za krokante, lješnjake popržite, ako su sirovi, na laganoj vatri na tavi ili u pećnici.

Lješnjake prepolovite ili prerežite na četiri dijela i rasporedite po papiru za pečenje.

U dubokom loncu s teškim dnom pomiješajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez miješanja dok se ne stvori intenzivni zlatni karamel.

Izlijte karamel po lješnjacima i ostavite da se ohladi. Dodajte krokante na tortu i poslužite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?