Vjerojatno znate da je kuhinja jedno od najprljavijih mjesta u kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper, piše ordinacija.vecernji.hr.
Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage, a najopasnija stvarčica u kuhinji je upravo spužva kojom peremo suđe. No, jeste li znali da pranjem odnosno čišćenjem spužve samo pogoršavate stvar? Najnovije istraživanje, objavljeno u magazinu Scientific Reports, tvrdi kako su kuhinjske spužve dom za desetke bakterijskih mikroorganizama, prenosi instyle.com.
Čišćenje spužvi ne pomaže
Što je još gore, u studiji je korišten relativno mali broj uzoraka, a uzorci su bili “redovito čišćeni”, kako kažu vlasnici. Znanstvenici su utvrdili kako dugoročno gledano, čišćenje spužva nije dovoljna ni efektna metoda smanjenja broja bakterija, a može ih čak i povećati.
Koliko često mijenjati spužvu?
Problem je time veći što spužvu ne koristimo samo za pranje posuđa već i za brisanje kuhinjskih površina te mnogih drugih stvari što je čini idealnim prijenosnikom bakterija po cijeloj kuhinji.
Sigurno se pitate i koje je onda rješenje? Znanstvenici kao najbolje savjetuju mijenjanje spužvi svaki tjedan!