Griz je jednostavna i praktična namirnica često korištena u prošlosti, svi je pamtimo iz djetinjstva, a kasnije je malo pala u zaborav. Iako ima više namjena u kulinarstvu, odličan je u desertima i slasticama. U kombinaciji s pudingom na podlozi od keksa, čini jednostavan, a neodoljivo kremast kolač koji će obožavati cijela obitelj.
Recept za kolač od griza i pudinga
Sastojci:
- 2 l mlijeka
- 3 dag griza
- 1 puding od vanilije
- 50 g smeđeg šećera
- 70 g običnog šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 žumanjak
- 300 g maslaca
- 0,5 grama šlaga
- 400 g petit keksa
- 1 jaje
Priprema:
Za podlogu izmrvite keks i dodajte 150 g maslaca, 50 g smeđeg šećera i jedno jaje. Sve sastojke dobro izmiješajte i napravite podlogu za tortu.
Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 5 minuta.
Mlijeko ulijte u posudu za kuhanje, a jedan dio ostavite za puding. Prije nego što mlijeko prokuha ulijte umućen puding, 2 vanilin šećera, 3 dag griza i 70 g šećera. Neprekidno miješajte. Kad zavri kuhajte još 2 minute i ostavite da se ohladi.
Kad se napola ohladi dodajte 1 žumanjak i 150 g maslaca. Dobro izmiješajte i izlijte na podlogu od keksa. Kada se kolač ohladi ukrasite ga šlagom, a možete naribati i čokoladu.