brojni pacijenti u problemima

Nestašica lijekova u BiH: Naći rješenja ili će crno tržište postati "ljekarna"; Ovi lijekovi su najveći problem

lijekovi, ljekarna
Ilustracija
25.10.2024.
u 18:02

Ako BiH u budućnosti bude suočena s ozbiljnijim i dugotrajnijim nestašicama lijekova, posljedice bi mogle biti značajne, posebno za pacijente s kroničnim bolestima i one kojima su potrebni specifični lijekovi za preživljavanje", navodi sugovornik iz farmaceutskog sektora

Nestašica lijekova i u BiH postaje sve veći problem, a pacijenti s bojazni gledaju prema budućnosti jer mnogima od njih životi ovise upravo o određenom lijeku. Ova zemlja se trenutačno suočava s nedostatkom više od 25 vrsta lijekova, što uključuje važne medikamente poput Ventolina (za inhalaciju), Plavixa i inzulina, piše Večernji list BiH.

Većina tih nestašica ima privremeni karakter, najčešće prouzročen promjenom uvoznika, distributera ili reorganizacijom proizvodnje. O tome se pravodobno obavještava javnost, no niz je izazova u cijeloj toj priči jer postoje lijekovi za koje nema adekvatnih zamjena, poput Ventolina. Spominje se i da bi 2025. moglo biti još većih problema s nestašicom zbog geopolitičkih čimbenika.

Razne varijante

- Ako BiH u budućnosti bude suočena s ozbiljnijim i dugotrajnijim nestašicama lijekova, posljedice bi mogle biti značajne, posebno za pacijente s kroničnim bolestima i one kojima su potrebni specifični lijekovi za preživljavanje. Moguće je da će manjak lijekova dovesti do povećanja cijena dostupnih medikamenata jer će potražnja nadmašiti ponudu. Ovakva situacija bi prvenstveno pogodila pacijente s nižim primanjima, koji si možda neće moći priuštiti potrebne lijekove. Zdravstvene komplikacije zbog nedostatka esencijalnih lijekova mogle bi povećati pritisak na bolničke kapacitete. Također, u situacijama kada nedostaju ključni lijekovi, pacijenti bi bili prisiljeni okrenuti se alternativnim kanalima, poput crnog tržišta. Ovaj problem može dovesti do distribucije nekontroliranih, pa čak i opasnih proizvoda koji mogu dodatno ugroziti zdravlje - navodi sugovornik iz farmaceutskog sektora koji je svjestan ovog problema te svakodnevno komunicira s pacijentima i po ovom pitanju.

Kao alternativu spominje reorganizaciju domaće proizvodnje, da domaća farmaceutska industrija počne proizvoditi lijekove i smanji ovisnost u uvozu. Radi se o značajnim investicijama, ali dugoročno pacijentima bi se pomoglo pa bi ovakve stvari trebala i država proizvesti. Stručnjaci pak pozivaju stanovništvo na zdraviji način života, a što će dovesti do snažnog organizma u slučaju bilo kakve krize. U situaciji potencijalnih nestašica lijekova važno je usredotočiti se na jačanje imunosnog sustava i prevenciju bolesti kako bismo smanjili potrebu za medikamentima. Jedan od savjeta je uravnotežena i prirodna prehrana ključna za održavanje snažnog imunosnog sustava. Namirnice koje mogu ojačati organizam uključuju: voće i povrće, probiotike, čajeve i bilje. Vrijedi istaknuti prehrambene tvari koje djeluju kao prirodni antibiotici kao što su med, češnjak, ali i kokosovo ulje.

Smanjite stres

Boravak u prirodi i tjelesna aktivnost pomažu u jačanju imuniteta. Tjelesna aktivnost: redovita vježba, šetnje u prirodi i izlaganje suncu povećavaju razinu vitamina D, koji je ključan za zdrav imunosni sustav. Ali i boravak u šumi dokazano smanjuje stres, podiže raspoloženje i jača imunosni odgovor - navodi se među savjetima za jačanje organizma. Smanjite stres, to se čini kao najvažnija poruka koju uopće ne čujemo, već bez obzira na to išlo nam u životu bolje ili lošije, razinu stresa podižemo konstantno. To nas je najviše dovelo do lijekova, zbog čije moguće nestašice opet strepimo te smo, logično, pod stresom... Zaključno, iako nestašica lijekova može predstavljati izazov, postoje brojni načini da unaprijedimo svoje zdravlje i smanjimo ovisnost o farmaceutskim proizvodima. Pravilna prehrana, boravak u prirodi i korištenje prirodnih alternativa može pomoći u izgradnji otpornijeg i zdravijeg organizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije