desetak dana do polaska u školu

Nova školska godina, još jedan udar na kućni budžet

učenici, škola
21.08.2024.
u 08:44

Do polaska u školu ostalo je desetak dana, a da bi roditelji spremili učenike potrebno je i više od prosječne plaće, koja je u lipnju iznosila 1.400 KM. Mnogi razmišljaju, hoće li svoju djecu moći opremiti za narednu školsku godinu.

Mjesec kolovoz je u znaku pripreme školaraca za početak nove školske godine, a pored uvećanih računa za hranu i energente, školska oprema je dodatni trošak za roditelje, koji je svake godine sve veći, kažu roditelji.

Miris knjižare zasjenile su cijene. Za pojedine komplete knjiga potrebno je izdvojiti preko 250 KM, dok bilježnice, školski pribor, torba i pernica koštaju najmanje 200 KM. Osim nabavke udžbenika i školskog pribora, trošak predstavlja i kupovina nove odjeće i obuće, javlja BHRT.

"Prosječna plaća, koja se kreće između 1300 i 1500 maraka, neće zadovoljiti cjelokupnu ovu priču, da opremimo djecu u škole. Ovo je pokazatelj koliko smo zaista siromašno društvo, koliko nas košta obrazovanje za koje kažemo da je besplatno.", navodi direktorica Udruženja "DON" iz Prijedora Murisa Marić.

Kao i prethodne godine, Vlada Republike Srpske i Županije Sarajevo su i ove godine napravile olakšicu za učenike i njihove roditelje. Osigurani su besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola, dok za učenike srednjih škola udžbenici nisu besplatni.

"Sami roditelji pronađu način da opreme svoju djecu za odlazak u škole, ali evo i ovi besplatni udžbenici. Donošenjem novog zakona o osnovnim i srednjim školama ŽS, gdje je obvezno srednje obrazovanje, nadamo se da će se namaknuti, da ćemo u budućnosti dobiti besplatne knjige za srednjoškolce i da će se smanjiti troškovi i za osnovne i srednje škole.", kaže predsjednica Vijeća roditelja ŽS Elma Dizdarević.

Udruženje "Ruku na srce" i ove godine organizuje akciju "Opremimo djecu za školu", koja za cilj ima prikupljanje školskog pribora za djecu iz obitelji u stanju socijalne potrebe.

"Već nekoliko godina se trudimo opremiti mališane, tako da mogu reći da je ovo tradicionalni projekt našeg udruženja i, naravno, bez podrške građana ne bi mogli realizirati i pomoći toliko učenika.", ističe Amina Bahtanović iz Udruženja "Ruku na srce".

Iz Udruženja pozivaju sve sugrađane da se odazovu akciji i pomognu im da djeci požele sretan početak nove školske godine, opreme njihove školske torbe i vrate osmijeh na njihova lica i lica njihovih roditelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije