Glavno poštansko-logističko središte HP-a Mostar

Novi temelj razvoja poštanskih usluga u regiji i odgovor na zahtjeve tržišta, posebno internet-trgovine i brze dostave

27.06.2024.
u 12:56

U Mostaru je jučer svečano otvoreno novoizgrađeno Glavno poštansko-logističko središte (GPLS), što predstavlja kapitalnu investiciju za Hrvatsku poštu Mostar i važan korak za budući razvoj logističkih kapaciteta u BiH. Svečanosti u Mostaru nazočili su brojni uglednici i predstavnici vlasti - od predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragana Čovića, predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, dopredsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinka Čavare, predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića, dopremijera i ministra financija Tonija Kraljevića, ministrice prometa i veza Andrijane Katić, državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića, premijera županija, predstavnika institucija vlasti sa svih razina, agencija, predstavnika društvenog, javnog, kulturnog, vjerskog života do gospodarstvenika, poslovnih partnera HP-a Mostar i medija.

Potpora i zajednička suradnja

Otvaranju ovog za BiH velikoga, posebice za ovu regiju važnoga objekta nazočili su i članovi uprava javnih poštanskih operatora u BiH - iz BH Pošte iz Sarajeva i Pošta Srpske iz Banje Luke te članovi uprava regionalnih pošta iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Istaknuta je važnost suradnje svih poštanskih operatora u BiH i regiji kako bi odgovorili svim izazovima u budućnosti.

Izgradnja ovog objekta predstavlja temeljnu infrastrukturu koja će značajno unaprijediti logističke usluge, osobito u segmentu brze dostave paketa, kako u unutarnjem tako i u međunarodnom prometu. Novi objekt površine veće od 7000 četvornih metara smješten je na strateškoj lokaciji na Bišću polju u Mostaru i cestovno je povezan sa svim važnim prometnicama, što će omogućiti bolju poslovnu povezanost i učinkovitiji prometni pristup. Direktor i predsjednik Uprave Hrvatske pošte Mostar Mate Rupčić istaknuo je važnost ovog projekta za kompaniju i lokalnu zajednicu.

- Ovaj projekt je odgovor na rastuće zahtjeve tržišta, osobito u području internetske trgovine i brze dostave. Izgradnjom Glavnog poštansko-logističkog središta (GPLS) Hrvatska pošta Mostar stvorila je ključne preduvjete za budući rast i razvoj našeg društva te će moći kvalitetno odgovoriti na izazove modernog tržišta. “Najbolji način da predvidite budućnost je da je sami kreirate”, kazao je Peter Drucker. To je moto kojim smo se vodili cijelo proteklo razdoblje. Sve naše aktivnosti usmjerene su prema stvaranju agilnijeg sustava, kao i podizanju produktivnosti rada u cilju stvaranja dodatnih vrijednosti, boljih uvjeta za rad i većih plaća za naše djelatnike. Stoga velika zahvala kolegama iz Uprave Društva i cijelom mom timu koji je dao nemjerljiv doprinos što smo danas tu na otvaranju ove zgrade. Jer bez zajedničkog djelovanja i sinergije ne bismo došli do ovoga, za Poštu najznačajnijeg infrastrukturnog projekta - istaknuo je direktor HP-a Mostar u svom obraćanju na jučerašnjem otvaranju.

Od ideje do realizacije i dalje

Od prve ideje, davne 2006. godine do jučerašnjeg otvaranja prošlo je punih 18 godina. Glavno poštansko-logističko središte, kako je naglašeno, namjenski je izgrađeno kao poslovno-logistički objekt površine 7000 četvornih metara, na pet etaža. Vrijednost njegove izgradnje iznosi osam milijuna KM. Do kraja godine planira se završetak projekta tehnološkog opremanja Sortirnice sa sustavom za automatsko sortiranje paketa. Hrvatska pošta Mostar bit će prva pošta u BiH koja će u procesima sortiranja paketa koristiti inovativna automatizirana tehnološka rješenja. Tehnologija automatskog sortiranja povećat će kvalitetu te, što je najvažnije, kapacitet sortiranja pošiljki i paketa brze pošte.

Uprava HP-a Mostar planira ovaj objekt učiniti energetski samoodrživim kroz projekt postavljanja solarnih panela, a s obzirom na djelatnost i veličinu voznog parka kojim raspolaže, u krugu objekta planira se i izgradnja interne benzinske crpke i praonice vozila.

- Okončanjem izgradnje GPLS-a stvorene su infrastrukturne pretpostavke za budući rast i razvoj Društva, osobito u segmentu logističkih usluga koje planiramo nuditi na tržištu. Bit ćemo osposobljeni nuditi klijentima logističke usluge skladištenja, brze obrade narudžbe, kao i dostave putem brze pošte. U ovom segmentu očekujemo nastavak podrške i suradnje s našim kolegama iz Hrvatske pošte Zagreb. Ovim projektom konačno smo Mostar stavili u europsku mrežu logističkih centara - istaknuo je direktor Rupčić.

Na svečanosti se obratio i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović. - Toliko je truda uloženo da bismo danas bili ovdje da uistinu s ponosom možete govoriti vi, vaša uprava i svi djelatnici, a jednako tako i svi oni koji će koristiti vaše usluge. Jer mislim da je ovaj sklad pravi izraz zajedništva svih nas koji smo okupljeni ovdje. Vama koji ćete raditi u ovom objektu od srca želim poseban ugođaj, ali da opet sve ono što radite bude u funkciji kupaca. Neka naši žitelji u BiH budu zadovoljni uslugama našeg poštanskog operatora. Nadam se da smo nešto učinili u posljednjih 15 - 20 godina u sastavu politike koju predvodimo da vi sada možete biti realizatori prvog projekta ovakve vrste u BiH. Mi jesmo dio Europe, a to na ovaj način najbolje pokazujemo - kazao je Dragan Čović.

Povezanost i konkurentnost

Značaj novog logističkog centra za cijelu zemlju naglasila je i federalna ministrica prometa i veza Andrijana Katić: - Ovaj logistički centar od iznimne je važnosti ne samo za Hrvatsku poštu Mostar već i za cjelokupni razvoj logističkog sektora u BiH. Njegova izgradnja doprinosi boljoj povezanosti i konkurentnosti našeg tržišta.

Objekt je smješten u industrijsko-poslovnom području šire gradske zone Mostara, što omogućuje optimalan način dolaska robe do krajnjeg kupca. U sklopu projektiranja objekta vodilo se računa o prilagodbi prometnim tokovima i karakteristikama ambijenta, čime su osigurane njegova funkcionalnost i učinkovitost.

Zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta izrazio je i predsjednik Uprave Hrvatske pošte Zagreb Ivan Čulo.

- Ovim infrastrukturnim objektom Hrvatska pošta Mostar pozicionira se kao ključni logistički centar u regiji, sposoban odgovoriti na sve buduće izazove i potrebe tržišta, posebno u segmentu online trgovine - poručio je jučer predsjednik Uprave Hrvatske pošte Zagreb Ivan Čulo nakon svečanosti u Mostaru. Svečanost otvaranja obilježena je presijecanjem vrpce te obilaskom objekta uz nazočnost brojnih gostiju.

Nakon obilaska gosti su nastavili druženje uz prigodan program. Ovo svečano otvorenje označava važan korak prema modernizaciji i unaprjeđenju logističkih usluga u BiH, postavljajući temelje za svijetlu budućnost poštanske djelatnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?