Ako ste nekad jeli light jogurt i pomislili kako je bezukusan, vjerojatno je u svom sastavu imao jako malo masnoća ili je bio potpuno bezmastan, kaže dijetetičarka i začetnica portala o zdravoj prehrani Olive Tree Nutrition dr. Rahaf Al Bochi. Naime upravo su one, objasnila je, zaslužne za ono što svi tražimo u jogurtu: bogati okus i kremastu teksturu - a uz to, kaže, punomasni jogurt u odnosu na manjemasni ili voćni ima i druge prednosti.
Jedna od najčešćih dezinformacija vezanih za prehranu je da su masnoće općenito štetne, pa ih neki u želji za vitkom linijom i zdravljem potpuno izbace iz prehrane, no često brzo shvate da se ni ne osjećaju bolje niti gube kilograme, jer su brojne namirnice bogate i takozvanim dobrim masnoćama koje su organizmu potrebne.
Punomasni jogurt sadrži manje šećera i više zdravih masnoća
Trend izbacivanja masnoća iz prehrane počeo je u SAD-u kad ih se 1977. godine počelo spominjati kao 'neprijatelja' organizma, a zdravstvene službe građanima počele savjetovati dijete s niskim udjelom masti; što je već početkom 1980-ih rezultiralo masovnom proizvodnjom i prodajom hrane s niskim udjelom masti.
Razlog te 'borbe protiv masti' bilo je tadašnje općeprihvaćeno mišljenje da su zasićene masti izravno povezane sa srčanim bolestima, no tu su teoriju kasnije opovrgnula brojna znanstvena istraživanja.
- Mnogi ljudi još uvijek zaziru od punomasnih mliječnih proizvoda jer misle da puno masti nužno znači i visoki kolesterol i slične probleme - rekla je dijetetičarka dr. Al Bochi za Huff Post. Ipak, dodaje ona, istraživanja o tome još se provode, a mnoga su već i pokazala da punomasni mliječni proizvodi organizam štite od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa više nego što im dopridonose.
Uz to, ističe dr. Al Bochi, jogurti s manjim udjelom masnoća često zbog 'manjka' okusa sadrže i više rafiniranih šećera i pojačivača okusa.
Manje podiže šećer u krvi
Najviše šećera imaju aromatizirani voćni jogurti, kaže dijetetičarka dr. Lauren Sharpe iz Philadelphije i objašnjava da zato povise šećer u krvi, nakon čega on često opet naglo padne.
- Kad se u organizmu dogodi takav 'skok' šećera, obično nam tijelo opet brzo traži nešto slatko, a tada mnogi posegnu za nezdravim grickalicama - pa 'obični' jogurt siromašan mastima u konačnici uzrokuje višak, a ne manjak kilograma.
Ipak, ističu nutricionisti, ni punomasni jogurti nisu potpuno bez šećera, ali ga često imaju u mnogo manjem postotku i dulje nas drže sitima...
Boljeg je okusa od 'običnog' jogurta
Jedno je istraživanje sa Stanforda pokazalo da se puno lakše odlučimo na zdravu prehranu kad ona uključuje namirnice koje su nam ukusne, što je potpuno logično, kaže dr. Al Bochi, a većina ljudi smatra da punomasni jogurt ima mnogo bolji i 'bogatiji' okus nego obični jogurti.
Iako im je udio proteina otprilike jednak i oba sadrže probiotike, okus punomasnog jogurta najviše 'podižu' upravo masnoće i tako smanjuju vjerojatnost da ćete nakon njega posegnuti za slatkim ili nekom drugom nezdravom hranom i grickalicama.
Uz to, punomasni jogurt je zbog visokog udjela bjelančevina sjajan i kao dodatak jelima koja trebaju biti kremaste teksture, pa dijetetičarka napominje da se u mnogim receptima s njim može zamijeniti kiselo vrhnje, a savjetuje i da se u neka jela (poput npr. makarona sa sirom) dodaje umjesto mlijeka.