Ova torta anđeoskog izgleda zahtijeva nešto više strpljenja i vremena, ali je zato božanstvenog okusa, piše Ordinacija.hr.
Nema sumnje, zaljubit ćete se u ovu poslasticu. Možete je peći u kalupu za tortu, za kolače ili već prema želji. No, što sa žumanjcima koji ostaju nakon pripreme ovakvog kolača? Jedna ideja je da napravite domaću majonezu, a recept potražite ovdje.
Sastojci za glazuru:
- 3 bjelanjka
- 250 g šećera
- 5 žlica vode
- 1/4 žličice vinskog praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za tortu:
- 130 g prosijanog brašna
- 300 g šećera
- 14 bjelanjaka
- 1 žlica tople vode
- pola žličice soli
- 1 i 1/2 vinskog praška za pecivo
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 225 g kokosa za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Od sastojaka za tortu prosijte i pomiješajte brašno i 150 g šećera.
Izmiksajte bjelanjke i dodajte vodu. Miksajte sve dok ne dobijete čvrstu smjesu. Dodajte sol, prašak za pecivo i vaniliju. Miksajte dok ne bude čvrsto.
Dodavajte polako preostali šećer.
Polako umiješajte smjesu od brašna i šećera koju ste pripremili na početku.
Premažite maslacem kalup za tortu s odvojivim dnom. Ulijte smjesu i pecite 35 do 40 minuta dok kolač ne postane zlatne boje.
Pustite da se biskvit ohladi.
Sada pripremite glazuru na način da na pari kuhate bjelanjke, šećer, vodu i prašak za pecivo cijelo vrijeme miksajući mikserom. Kuhajte dok ne dobijete pjenastu smjesu, oko 5 minuta.
Kada smjesu maknete s vatre, umiješajte ekstrakt vanilije.
Razrežite biskvit po sredini. U donjem biskvitu možete izrezati kanal po sredini kako bi stalo više kreme, maknite višak biskvita.
Premažite kremom biskvit, posipajte s kokosom i prekrijte s gornjim biskvitom.
Cijelu tortu premažite s ostatkom glazure i posipajte s kokosom.
Ako vam treba pomoć oko pečenja ove torte, pogledajte video.