Grožđe u hercegovačkom vinogorju je dozrelo, vinogradari nastoje završiti berbu prije najavljenih kišnih dana. Tako je širokobriješki vinogradar i vinar Bože Pinjuh obavio “trganje” u svom vinogradu na Čerigaju. Bože Pinjuh i njegova obitelj naslijedili su vinogradarstvo i podrumarstvo od svojih starih i značajno ih unaprijedili u posljednjih petnaestak godina. Godišnje se u Božinu podrumu “Zlatna kapljica” proizvede do 40.000 litara Žilavke i Blatine, znatne količine rakije lozovače, a u planu je i proizvodnja višnje(vače).Pinjuh je tako postao najznačajniji vinar u Širokom Brijegu, a sve je počelo s jednom bačvom od tisuću litara. Podrum “Zlatna kapljica” u proizvodnji vina koristi prešu u koju stane dvije i pol tone grožđa, a pokreće se snagom ljudskih mišića. Preša je inače proizvedena u Mađarskoj 1936. godine. Božina vina uredno su registrirana i podliježu redovitoj kontroli i analizi nadležnog federalnog zavoda. Vinograd i podrum zahtijevaju svakodnevni trud, ali kad se nešto voli, ništa nije teško. Kvaliteta vina iz podruma “Zlatna kapljica” prepoznata je na ovdašnjem tržištu pa gotovo sve proizvedene količine Žilavke i Blatine prodamo u Hercegovini i središnjoj Bosni. - Proteklo ljeto pamtit će se po velikim vrućinama, ali ova godina pamtit će se i po iznimno dobroj kvaliteti hercegovačkih vina - kaže Bože Pinjuh.
Od jedne bačve do godišnje proizvodnje od 40.000 litara vina
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.