Ranija znanstvena istraživanja pokazala su kako konzumacija čili papričica može pomoći u sprečavanju nakupljanja neželjenih kilograma, ali je većini osoba njihov okus preintenzivan.
Na temelju provedenih istraživanja znanstvenici tvrtke Nestlé vjeruju da cimet može biti „hladnija“ alternativa.
U istraživanju provedenom u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt čili papričice (kapsaicin) utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.
Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.
Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu.
Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom.
Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja.