sastanak

Osigurati više sredstava za rad tužiteljstava

21.11.2017.
u 16:57

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije, Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ i Adnan Faladžić, ministar financija HNŽ održali su danas radni sastanak sa Zdenkom Kovačem, glavnim županijskim tužiteljem.

Na sastanku je bio nazočan i Damir Balić, predstavnik  Visokog sudbenog i  tužiteljskoga vijeća Bosne i Hercegovine, te Shanley Pinchotti, Jana Kilalić i Biljana Potpavić Lipa, u ime   američke Agencije za međunarodni razvitak (USAID BiH).
Glavni županijski tužitelj zahvalio je Vladi na svemu što je učinila na poboljšanju materijalnog statusa Tužiteljstva, te dodao i to kako je zbog obujma posla toj instituciji potrebna još snažnija potpora.

''Pravosudne institucije godinama su bile zapostavljane. Istina, ova vlada je napravila iskorak  na čemu se, osobno i u ime mojih kolega suradnika, zahvaljujem. Također, od vas očekujem razumijevanje i za naše buduće potrebe, jer u Tužiteljstvu nedostaje značajan broj stručnog kadra, a njegovo angažiranje svakako znači i potrebu za više financijskih sredstava'' kazao je tužitelj Kovač.

Predstavnici USAID-a istaknuli su vrlo dobru i korisnu suradnju s Tužiteljstvom, koja se ogleda u zajedničkom realiziranju više projekata. Dodali su i to kako se ne žele miješati u posao Vlade kada je u pitanju izrada Proračuna i istaknuli punu potporu Bosni i Hercegovini  na putu u Europsku uniju, naglasivši kako na tom putu borba protiv korupcije mora dati konkretne rezultate.

Predsjednik Herceg istaknuo je značajnu ulogu Tužiteljstva kao i drugih pravosudnih institucija, dodavši kako je Vlada do sada redovito i pravodobno izvršava sve proračunske obveze prema tim institucijama.

''Iako imam primjedbi na rad jednog dijela pravosudnih institucija, osobito u dijelu koji se odnosi na presude na ime takozvane nematerijalne štete, temeljem kojih iz Proračuna moramo plaćati značajne iznose zbog dugih procesa suđenja, izražavam spremnost da zajedno s ostalim kolegama u Vladi, tom segmentu našega društva osiguramo još bolje uvjete za rad.

Stoga ću, zajedno s ministrima Balićem i Faladžićem,  zatražiti  potporu Vlade i to na taj način  da i u izmjenama i dopunama Proračuna za ovu, ali  i u Proračunu za 2018. godinu Tužiteljstvu osiguramo značajnija financijska sredstva'', zaključio je predsjednik Herceg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije