Prave sladokusce visoke ljetne temperature ne mogu spriječiti da uživaju u kremastim desertima, jednostavno ih je potrebno prilagoditi sezoni. Jedan od takvih sezonskih deserata je popularna "jogurtica" za koju je korištenje pećnice minimalno, a užitak u okusima je maksimalan.
Sastojci za koru:
- 1 1/2 šalice izmrvljenog suhog keksa po vlastitom izboru (slomi kekse na manje komadiće, stavi ih u vrećicu i smrvi razvijačem ili bocom)
- 6 žlica rastopljenog maslaca
-
1/3 šalice nekog zdravijeg šećera (ksilitol ili eritrol)
Sastojci za kremu:
- 3 čaše čvrstog jogurta
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 3 listića želatine
- 200 g šećera u prahu
- 300 g borovnica
Priprema:
- Najprije pripremi biskvit. Pomiješaj keks, maslac i šećer i utisni u kalup za tortu i u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C peci desetak minuta.
- Dok se biskvit hladi, pripremi kremu.
- Najprije izradi slatko vrhnje u šlag.
- Listove želatine nakvasi u vodi dok ne omekšaju i zatim ocijedi (ako ne želiš koristiti želatinu upotrijebi agar agar)
- Jednu čašu jogurta u loncu zagrij do vrenja i zatim dodaj želatinu i miješaj dok se ne otopi.
- U posebnoj posudi pomiješaj preostali jogurt i šećer te dodaj otopljenu želatinu s jogurtom.
- U smjesu umiješaj i šlag od slatkog vrhnja.
- Kada je krema spremna, dodaj svježe borovnice i pažljivo promiješaj kako bi ih spojila s kremom.
- Kremu izlij na biskvit u kalupu i kolač stavi u hladnjak da se stisne.
- Serviraj ga hladnog, s nekoliko svježih borovnica kao ukras.