Nije novost to da tikva odlično funkcionira i u slatkim kombinacijama, a materijalni je dokaz te tvrdnje ova zimska rolada. Pire od tikve sastavni je dio sočnog biskvita, a kremu čine krem sir, mileram i korica naranče.
Ovih su dana na jelovniku često jela od buče pa vjerujem da u zamrzivaču imaš zalihu pirea. Ako to nije slučaj, možeš ga relativno brzo pripremiti i zamrznuti za sve kulinarske eksperimente koji su u planu, piše gastro.24sata.hr.
Postupak je jednostavan; butternut tikvu prereži na pola, izdubi koštice i peci je 40-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Meso potom izdubi i izradi štapnim mikserom u pire. U slast!
Sastojci za biskvit:
100 g brašna
3 jaja
160 g šećera
190 g pirea od bundeve
1 burbon vanilin šećer
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
pola žličice pumpkin spice začina
Priprema biskvita:
Butternut tikvu prereži na pola, izdubi koštice i peci na papiru za pečenje okrenutu mesom prema dole, cca 40 min na 200 stupnjeva.
Meso izdubi i izradi štapnim mikserom. Za roladu će ti biti dovoljna polovica manje tikve. Pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i začine. Miksaj jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta. Umiješaj pire od bundeve i na kraju prosij suhe sastojke. Miješaj dok se ne sjedini.
Prelij smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Peci 13 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Dok se biskvit peče, pripremi papir za pečenje i pospi ga šećerom u prahu.
Vrući biskvit prebaci na taj papir, odvoji papir s biskvita i zarolaj biskvit. Ostavi da se ohladi.
Sastojci za kremu:
200 g krem sira
2 žlice milerama
200 g slatkog vrhnja
2 žlice meda korica naranče
Priprema:
Sve sastojke izmiksaj u glatku kremu. Ohlađeni biskvit odrolaj, premažite kremom i zarolaj opet.
Ostavite u hladnjaku da se stisne i rashladi.
Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.