Ako je tijesto previše ljepljivo za rukovanje tijekom valjanja, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne pretjerate. Nekuhani njoki mogu stajati u hladnjaku dva dana, ali prethodno ih pospite brašnom da se ne bi međusobno slijepili. Možete napraviti i veću količinu pa ih zamrznuti i odmrzavati prema potrebi.
Njoki od bundeve
Sastojci:
400 g mesa bundeve, sjeckanog na komadiće veličine 2,5 cm
120 ricotta sira, ocijeđenog
50 g sitno naribanog parmezana, plus dodatak za posluživanje
1 jaje, lagano tučeno
200 g brašna, plus dodatak za posipanje
Za umak:
60 g maslaca
1 žlica ulja
20 listova kadulje
crni papar, svježe mljeveni
svježe ribani parmezan
Priprema:
Kuhajte meso bundeve u cjedilu iznad posude s kipućom vodom oko 20 minuta ili dok ne postane vrlo mekano. Uz pomoć drobilice za krumpir gnječite ga u glatku kašu. Da biste što temeljitije uklonili višak vlage iz smjese, rasporedite je po limu iz pećnice koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Mikserom dobro promiješajte pire od bundeve, ricottu, ribani parmezan, jaja, ¼ žličice soli i malo crnog papra. Kad ste sve sastojke sjedinili, dodajte brašno i drvenom žlicom umijesite mekano tijesto, pazeći da ne pretjerate s miješanjem. Gotovo tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu i izrežite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte u trake širine 1,5 cm pa zatim pobrašnjenim nožem režite na komade dužine 2 cm. U svaku njoku lagano utisnite pobrašnjeni stražnji dio vilice da biste dobili prepoznatljivi rebrasti izgled. Na štednjak stavite veliki lonac sa slanom vodom neka zakipi. Ubacite polovicu njoka i kuhajte 1-2 minute, dok ne izrone na površinu lonca. Izvadite šupljikavom žlicom i ubacite ostatak njoka. Zagrijte 15 g maslaca i ulje u velikoj tavi. Dodajte polovicu njoka i pržite 2 minute. Dodajte još 15 g maslaca i nakon što se otopi dodajte listove kadulje. Pržite 1-2 minute, dok njoki ne postanu zlatni, a kadulja hrskava. Ponovite s preostalim maslacem, njokima i listovima kadulje. Poslužite začinjeno crnim paprom i svježe ribanim parmezanom.