Svi smo čuli da namirnice koje jedemo sadrže toksine i opasne kemikalije. Jesti zdravo znači konzumirati namirnice koje su minimalno obrađene i koje ne sadrže aditive.
Evo namirnica za koje različiti eksperti za hranu kažu da ih nikada ne treba jesti!
1. Endokrinolozi – paradajz u konzervi
Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.
Koja je alternativa? Sok od paradajza iz staklene boce
2. Farmeri – meso grla koja su hranjena kukuruzom
Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji. Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega 3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti.
Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.
3. Toksikolozi – kokice iz mikrovalne
Problem je u supstanci PFOA, kemikaliji koja se nalazi u pakiranju kokica za mikrovalnu. Ova kemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i gušteračom. U mikrovalnoj ova kemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom tijelu se može zadržati godinama.
Alternativa? Obične kokice.
4. Poljoprivrednici – neorganski krompiri
Neorganski krompiri sadrže herbicide, pesticide i fungicide. Neorganske krompire možete prepoznati po tome što ne mogu da proklijaju.
Alternativa su, naravno, organski krompiri. Neki bi možda pomislili da je alternativa oprati krompire, ali kemikalije su upijene u tolikoj meri da pranje nije nikakvo rešenje.
5. Eksperti za ribarstvo – lolos sa farmi
Kao što nije prirodno da krave jedu žitarice, tako nije prirodno ni da lososi budu ograđeni mrežom i da se hrane sojom, živinskim otpacima ili čak hidroliziranim perjem pilića. Meso lososa koji se uzgajaju na ovaj način izuzetno je kancerogeno i dovodi se u vezu s dijabetesom i gojaznošću.
Alternativa je divlji, ulovljeni losos.
6. Eksperti za istraživanje raka – mlijeko krava kojima se ubrizgavaju umjetnim hormoni
Proizvođači mlijeka kravama ubrizgavaju hormone rasta kako bi što više povečali proizvodnju mlijeka, što dovodi do infekcija i gnojenja. Ovakvo mlijeko povezuje se s rakom debelog crijeva, dojke i prostate.
Alternativa je sirovo i organsko mlijeko
7. Biotehnološki eksperti – neorganska soja (GMO nefermentisana soja)
Jedina soja koja je prihvatljiva za ljudsku upotrebu jeste fermentirana soja. Nažalost, 90% soje u svetu je genetski modifikovano i izaziva dugoročne probleme sa zdravljem zato što remeti balans hormona, a može da dovede čak i do raka.
8. Eksperti za organsku hranu – neorganske jabuke
Od svih neorganskih proizvoda, jabuke sadrže najveći nivo pesticida. Rezultati više istraživanja izloženost ovim pesticidima dovode u vezu s rakom i Parkinsonovom bolešću.
Iako su skuplje, organske jabuke su mnogo ukusnije i neuporedivo zdravije.