Perilica posuđa može vam uštedjeti vrijeme i olakšati proces pranja posuđa, no neke stvari nikada ne biste trebali prati u perilici. Evo o kojim je predmetima riječ.
Kuhinjski noževi
Kuhinjske noževe najbolje je prati ručno vrućom vodom i tekućinom za posuđe. Tako će noževi ostati oštri, osobito je tekućina ili tablete za perilicu posuđa mogu učiniti noževe tupima. Nadalje, vruća voda u perilici može oštetiti i drške noževa
Određeni predmeti od plastike
Neke plastične posude mogu se prati u perilici, ali za neke je ta temperatura previsoka. Prije stavlja plastične posude u perilicu, provjerite etiku kako bi znali koji je preporučeni način pranja. Ako plastično posuđe na etiketi ima navedeno da se može prati u perilicu, onda je slobodno tako i perite. No, ako te oznake nema, zdjelu operite ručno.
Neprianjajuće posuđe
Neprianjajuće posuđe obično je presvučeno posebnim materijalom, a najčešće je to teflon. Takvo posuđe ne može podnijeti vrućinu u perilici pa je najbolje prati ovakvo posuđe ručno koristeći tekućinu za posuđe.
Kristalno posuđe
Perilica posuđa može oštetiti boju na porculanskom ili kristalnom posuđu. Da biste zaštitili svoj fini porculan i kristal, izbjegavajte ih izlagati vrućoj vodi. Umjesto toga, operite ih toplom vodom, blagim sapunom i octom te ih pažljivo osušite krpom koja ne ostavlja dlačice.
Bakreno i aluminijsko posuđe
Perilica posuđa može uzrokovati promjenu boje na bakrenom posuđu pa biste ga trebali prati u toploj vodi koristeći tekućinu za posuđe. Aluminijski posuđe, kada je izloženo vrućoj vodi i visokoj temperaturi perilice posuđa, prilično će brzo izblijedjeti i oksidirati. Aluminijsko posuđe radije namočite u vodi u koju ste stavili tekućinu za posuđe.
Drveno posuđe, uključujući i daske za rezanje
Drveno posuđe, uključujući daske za rezanje, drvene žlice ili bilo što drugo s drvenom ručkom, nikada ne biste trebali prati u perilici posuđa, piše RealSimple. Visoka temperatura u perilici može iskriviti drvene predmete ili može uzrokovati pucanje.
Očistite drvene daske za rezanje odmah nakon svake uporabe vrućom vodom i tekućinom za posuđe. Za dezinfekciju daske za rezanje možete koristiti bijeli ocat.